Monday, 21 October 2013

kEPOH CI!!!

sALAM uolssss.....

kepoh ci jer kan....ofis aku biasalah kepoh jer memanjg..padahal hal nyer kecik jer..kutuk-mengutuk, kata mengata mcm2 hal pun ada...normal kot rasanye g lah keje kat mana2 ofis kerajaan @ swasta mesti akan ada manusia yg perangai nyer mcm tue...hem..sedara-mara ker??..

uikss...aku dulu masa keje kat ofis lama, somewherelah kan (x leh bagtau mana takut ada yg terasa) yg kepoh ci nye ada lah cina lor...dengki sgt ngan aku time 2 kenapa tah...aku pun x tahu..mmg aku x sangkakan time tue aku g keje mmg x pakai tudung...x delah sexy pun..just ber'slack+kemeja' or skit paras lutut+kemeja jer masa tue...muda remaja dan homey lagikan masa tue..walaupun kerja kerani cabuk jer, tpi life masa tue heppy jer walaupun gaji ciput giler, hutang x de...byr sewa umah n tambg bas jer...hati sgt gumbira time tu....

nie ada terjumpe pic lama aku kat ofis tersebut..masa mude remaja nie..he..he..rindu giler kot time2 hepi mcm nie...arap dapat ulangi kembali semua nie..insyallah..tapi dengan cara yg lebh baik...

Mude remaja kan masa nie??..rindu nk body slim walaupun muke chubby cam nie...

sekarang nie??..x delah tua mana pun..just berumur skit dari dulu...tapi terus-terang nk ckp sejak 3 tahun lps idup aku dh x sehepy dan seceria dulu lagi..hanya my bff saje yang tahu apa ceritanye...dan aku bagi masa utk dri sendiri sampai bulan 12 nie jer dah..andai tidak ada sebarg perubahan aku akan pergi bawa diri..single mingle lagi best...arapnye..insyallah...

sorylah kalau entry nie mcm merepek meraban..tapi sini jerlah tempat aku nk luahkan...walaupun x de orang akan memahami masalah aku...biarlah..kan aku update luahan hati kat fb nyer wall mcm2 plak komen...padahal bgi aku korg x ske ignore jer ah..block jer ah aku trs...x terasa ati pun...

oklah bye...nanti rajin terlebih aku update lagi...

i miss my old lifee...if i can ..................................



Sunday, 15 September 2013

Pergi Beraya Umah Bff Deyla Sari , ibu Nur Wafa Arissa

Ahhhh...tehkanan...tdi dh type..ilang plk...ngok ler hp nie..sensitip benor...nie rasa nk tkr S4 nie..he..he...oklh, nie nk jaja citer lm..citer g beraya mlm hari rumah bff aku, Ila, ibu wafa....

Oklh...once sampai ke shah alam aku of courselh balik umh mandi- mande dulu...bsh bju...sidai..iron bju kje...rehat jap..fuhhh...pnt giler jdi surirumh skjp nie..so, hargai emak masing2 yek...ok..sambung..bf aku cpt nk dtg ambik dlm jm 8 mlm cam tue..aku pun apa lgi, bersiaplh, mandi wangi2 bgai..dok lh tggu bf aku nie sampai..sekali jam 8.30 mlm bru nk sampai..alasan g open house rumah kwn..

Oklh...moh ler kitee gerak..col ila bgtau baru jer gerak..ila ckp wafa dh ngantuk, dh tdo..time dia tdo dh budak comey tu..x per, mama annie kejutkn nanti..ha..ha..rindu budak comey tue...wafa..

Sampai2 umah ila mmg wafa dh tido pun..wuuuu....per lgi mama annie kacaulh dia kasi bgn...bangun pun bdk comey tu walaupun mamai2..he...he...jom tgk gambar....

Wafa yang sgt2 lah comey...
tido ngan bear yang Mama Annie bagi yekk...syg dia...

Friday, 13 September 2013

Last....Part 5..Raya ke 5..Balik dah..

Salam...

Citer dah berkurun bru nk publish aku nie...wekkk!! Harap korg yg baca x menyamphlh ngn aku nie weee..
Oklh..raya ke 5 lps, aku dh gerak balk shah alam tersyg dh pun...rasa cam x nk blik pun ada...nk dok kg ters..biassalh klu org dh boring dok shah alam mcm nie lh...gerak blik pun dh dlm kul 11 pg mcm tue x silap aku...sampai kemaman, sggh jap umah makcik kesaygn aku..kakak mak aku, aku pggl mama..lpk jap dlm 30 mnit jer..borak2 kosong..

Pastu gerak blik dh..bf aku bawk slow2 jer...x de nk bwk laju2 pun..jln clear..x jem...oklh...sampai shah alam dlm jap 6 ptg cam tue..planning nk g umah my bestfren aku plk mlm tue beraya, tgk wafa, dh belikn wafa bjuraya, bju kurung, nk bgi lh...he.he..

Jem skit jerrr kat Genting Sempah...
Sampai sudah tol Batu Tiga, Shah Alam.....

Try Update From Phone

Yuhuuu...first time aku try update blog pkai phone...yerlh..mls jugak kdg2 nk type kt pc tue...weee....

Oklh..so bolehlh pasnie aku updated pkai phonee...hu..hu..

Hari nie?.aku demam...dh mkn ubat demam, haku telan ponstan & ubat selsema, x bolh tdo lh plk...aduii...esok kje farmasi lh mata..x nk demam lama2 x ske k...

Byk nk update tp nanti2 lh yek sebab demam..kepala sakit, telinga pun berdengung jer nie...weeee...

Oklh last ly, tepek muke suci nie skit k...bye..x moo jeles k..muahh!

Tuesday, 3 September 2013

Part 4 - Raya ke Empat....melepak jer...Tengok Baby Aqilah..

Oklah...

Sebab ada masa skit aku nk update so menari lah tangan nie kat keyboard nie...huh!!

oklah...raya ke 4 ari tue aku x g mana2 pun siang tue...lepak jer kat rumah...mkn n tidoosss jer...g pusing2 ronda2 kampungku, Dungun, Terengganu tercinta sebab esoknye dh nk balik kan..pergi 'bando dungun' kejap cari dan belikan baju baby wat adiah nk g tgk anak kawan baik aku sorg agi..Tengku Mariana @ aku panggil dia mek na @ mayana...hu...hu...

konon msg nk g petang umah dia, pastu bermlas2 kat rumah...g cri ayam konon nk wat mkn ayam bbq lagi....kemas2 baju semua bagai...last2 malam jugak aku pegi beraya rumah mayana..time nie dia bru abis pantang dlm 45 hari dah x silap aku....maintain jer badan dia...sama cam seblm pregnant...i is jelesssss!!..aku nie yg belum kawen pun badan dah makin men'chubby' dah rasanye...kalu kawen bila2 n preggy cam ne lah yek??..x dpt aku bayangkan..i is x rela!!..mau pantang berhbis2an aku nanti..x kurus x nk kuar umah...mesti cam meroyan terus...hoi...hoi...

oklah..kat bawah nie nk sajikan skit pic member aku nie ngan baby dia..wat kenang-kenangan kan..seprti biasa photographer aku of course le encik bf aku...so, pic dia mmg non ada k...ha...ha...


nielah pic kawan aku mayana dan babynye Nur Aqilah Husna....comey ikut muke abah dia, En.Mael..hu...hu...sebayalah ngan ank kawan baik aku sorg lagi si Ila, anaknye Wafa lahir awal taun...bolehlah kawan2 nanti bila dah besar...and of course lah i is jelesssiii..bila lah nk de baby sendiri kan...huuuuuuuuuuu...

lama jugak lepak kat rumah mayana nie..dlm 2 jam jugaklah kot...borak2 mcm2...yerlah lama x jumpe u...last jumpe raya taun lps time dia kawen...hu...hu...aku jdi pengapit time akad nikah dia..cam baru jer lagi kan mayana?..tup2 taun nie dh ada ank pun ko..tahniah buat kawan2 aku nie...semoga jadi ibu dan isteri mithali...insyallah...

oklah...nanti sambung lagi..tata..tutu..titi...

with love....
AnnieSweet196

Tuesday, 27 August 2013

Part 3 - Raya ke 3...Jalan2 ke Kuala Terengganu, Terengganu...

Part 3 dah nie...gigih aku menaipkan...

ok...story start here...bkn apa aku nk citer semua nie, manalah tahu kot2 1 day bila2 aku hilang ingatan ke, nyanyuk ke apa ke, sekurang2nye bila aku baca blog sendiri so aku tahulah apa pernah aku buat, g mana, ngan siapa semua bagaikan..hu...hu..

oklah..pagi2 lagi mak aku masak rendang ayam ngan nasi minyk bagai..he..he..bf aku plak pepagi lagi dah sampai kat umah..boleh plak bangun awl..hu..hu..aku plak bantai tido sampai jam 10 pgi almaklumlah 'cuti bulanan'..baru bgun mandi n siap2..this day pakai baju t-shirt jer..hu..hu..

mmg aku x pergi pun beraya umah sedara-mara coz i is malas...hu..hu..jahat no bunyinye..bukan apa, mls sebab mesti akan ditanya soklan 'bila nk kawen?', 'jgn tunggu lama sgt', 'jgn kapel lama sgt'..duiii...semak otak k..so, biar mak n ayah jerlah yg jln beraya kat umah diorg..org kampung korang tahu jerlah, tue semua soklan lazim kan..saper x nk kawen kan, giler atau abnormal lah tue..x pun nafsu songsang..hu..hu..aku nk kawen, cuma belm sampai waktunye...nk kawen nk kena kuarkan belanje kenduri jugak sedikit sebanyak..walaupun nk buat simple2 n x nk buat grand2 masih tetap kena kuar duit sendiri..lainlah kalu de sedara -mara aku yg sibuk sgt bertanye tue nk sponsor everthing kan...i is ok...aku rela..esok jgk kawen..hu..hu..

oklah, dh merapu skit nie..so, ambik keputusan ngan bf aku g jalan2 ke Kuala Terengganu, pegi ke Pantai Batu Buruk dan Masjid Kristal..korg nk tahu x yg walaupun aku anak kelahiran Terengganu, sekali pun x pernh lagi sampai kat Masjid Kristal nie..so, moh ler kami ke sana...ber3, aku angkut adik lelaki bongsu sekali, si Akiem...last aku ke Kuala Terengganu pada tahun 2007 x silp aku time kapel ngan ex aku, si Z..

jom, citer pakai pic plak...

nk g Kuala Terengganu jem weh...kat sejam jugak jemnye..sebab nye??..'traffic lite'...siokt jer!!..tue pic polis dok saman orang yg potong tepi..lalu laluan kecemasan...hu..hu..bf aku tensi jer muke drive..nsb baik bkn aku yg drive k...

nie time on the way nk g K.T..jem kot dri kelulut sampai ke marang...
objek sutun, udang n shell tue adalah kat marang k...


dah lepas jem, dah masuk ke Kuala Terengganu kami tuju ke Pantai Batu Buruk dulu...bf aku nk tgk sgt batu apa yg buruk 2...ngekk betul!!..mana ada dh..dulu2 zaman tok kadok adalah kot...aku pun x pernh tgk..tapi kat Batu Buruk aku x de ambik gambor pun..mls...bf aku de ambik pic, tapi kat hp dia ah..mls aku nk bluetooth...

lepas dh mkn2 n relax2 kat Pantai Batu Buruk nie, kitaorg gerak g cari Masjid Kristal plak..oh, rupenya kat Losong lah weh..dekat jer ngan Muzium Ng.Terengganu...ok..lain kali leh g muzium plak..last g muzium zaman sekolah form 2 kot..ha..ha..tgk jerlah pic kami dating kat Masjid Kristal nie...dating??..x delah sgt, ambik2 gambor kenangan jer..pas2 balik...

 gambor datinglah kononnye nie...pic kami ber2 adalah disnap oleh adik aku...

Masjid Kristal kebanggan Ng.Terengganu

adik bongsu kesayangan famili aku...Akiem...dah darjah 5 pun taun nie..tinggi dh...

oklah...petang dh balik ke Dungun tercinta..mlm jugaklah sampainye...nanti sambung part 4 untuk raya ke 4 plak...bye..

titu...tata..

Part 2 - Raya ke 2....Balik Kampung Tercinta, Dungun, Terengganu

ok...sambung plak part 2 time raya ke 2 day balik ke kampung, Dungun, Terengganu tercinta...

pagi2 mmg aku dh siap2 readyv smua dah...trus gerak g umah mak bf aku sebab dia dok situ kan...kemas baju2 bf aku sekali..mkn2 dulu..hu..hu..bf aku g basuh kereta dulu k...x bestnye gerak mmg lambt jugak, nie kes bf akulah nie..sibuk lah ngan game 'candy crash' dia tue..i is bosan menunggu..pas kenal bebel ngan mak dia barulah nk gerak..pas dh salam2 ngan ibu, dlam kul 2 lbh jugaklah gerak..ari jumaat kan...

hem...sepanjg highway balik kg tue oklah, x jem lgsg...ada diskuan kat tol lagi tue...tol LPT (Lebuhraya Pantai Timur) ler...oklah, leh lah jimat skit..nie nk tepek skit muke pemandu yg terpakse memandu that day...
pada hari kejadianlah...

ha..ha..ragam driver of the day 2 raya...nasib lah...aku lgsg mls nk drive..

pic aku??..aku lgsg x de ambik pic pada hari raya ke 2 nie..disebabkan keterujaan aku nk balik kg..giler dh lama x balik tue..rindu kat famili woo...kalu balik sorg2 drive konfem dh aku lagi bosan tahap gaban!!..

sampai kat kampung aku, Dungun, Terengganu dalm kul 7ptg lbh mcm tue...bf aku x nk tdo kat rumah famili almaklumlah disebabkan pernah terjadi kejadian mulut2 x diingini makcik2 kepoh sebelah yg aku yg perasan bagus dan baik2 semua konon..huh!! (nanti kalu ingat akan aku ceritakan storynye)...so, bf aku tido kat Hotel Sura untuk beberapa mlm...

ok...bye..nanti citer utk ari ke 3 plak...x lama pun..aku raya ke 5 dah balik shah alam pun..yooo!!..

tata...

Monday, 26 August 2013

Selamat Hari Raya...Cerita First Raya yg membosaannnnnnnnnnnnnkannnnnnnnnnn

Salam...oikkk!!..

Selamat Hari Raya...hu..hu..mcm dah basi kan pasal raya nie...padahal org lain sibuk lah dop update bagai kat blog memasing, kat fb, kat ig..hu..hu...aku nie plak dah syawal ke 20 hari baru nk update..hu..hu..i is malas melanda2...

oklah...nk update skit..pasal raya nie..actually raya pertama aku terpaksa beraya kat rumah mak bf aku kat puchong..pepagi raya aku bgun, aku tdo kat rumah sewa aku lah, kat tilam empuk aku tue, dgr takbir raya dari surau bawah rumah aku tue beb, giler syahdu...mmg menitis2 air mata k...huh!!..x leh tahan betul, buka tv lagilah, menangis syahdu aku..last2 aku buat keputusan trus mandi, siap2, makeup2 perasan seorg diri pas2 terus col mak ayah n adik2 mintak maaf di kejauhan nie..wooo....giler nangis sedu sedan, abis makeup, so touch up balik...kui2...so....marilah kita pergi beraya ke Taman Bukit Kuchai, Puchong...hu...hu..nk jaja gambar syok sendiri aku jap...he..he...



nielah gegambor raye pertama aku yg syok sendiri..abaikan muke chubby x pakai spek tue...
(gambar blkg tue cam pecah skit sebab pic jauh coz bf aku x pandai ambik pic, aku besarkan max nyer)

raya pertama duk jer kat puchong...bosan kot...ajak bf aku berjln pun x nak..mmg tension giler BAB~~~ nye.....huh!!....giler tension tensi aku...mmg tgk muke sama jerlah cam selalu...tgk ibu, abg jai, kak chut, dik wan, ijoi, adik & abg (ank kak chut), si adin (bf aku) dan diri sendiri...mmg x de lgsg org dtg beraya sepjg ari tue...nielah yg x bestnye raya kat lembah klang nie..jiran2 pun x mesra alam lgsg...x de nye lgsg budaya kunjung-mengunjung....

nie yek bukti time raya tue bf aku tido jer...nyampah kot!!..rasa mcm nk bunuh jer mamat nie....geram!!


syok sgt makhluk nie tdo...raya cam x de makne....

gambar orang lain aku x ambik pun...tipu!!..ada...pic si kitty tgh kacau adik makn rendang...ibu wat rendang ayam n ketupat palas jer that day...oklah...tapi aku still rindu nasi minyak dan rendang mak aku jugak..sedih..rindu nk salam peluk cium mintak maaf ngan mak, ayah dan adik2...nanti aku try curi skit pic dri fb adik aku...


si kitty yg sibuk dok kacau org mkn...nk mkn jugak ler tue...

oklah...akhir kata tue jerlah cerita raya aku di hari raya pertama...x best pun..nanti sambung raya ke 2 plak..raya ke 2 aku gembira senang ati coz ho...ho...ho...balik kg...DUNGUN, TERENGGANU tercinta jumpa mak, ayah dan adik2....

nk...ambik muke masam kitty x puas ati x dpt mkn rendang...hu...hu...bye...




Tuesday, 13 August 2013

Story 2 ari sebelum raya...

Salam...

Citer lama dah nie..bru ada kesempatan aku nk mengupdate blog sendiri..citer nie sebenarnya cite 2 ari sebelum raya..hu..hu..

Cam nie, lepas habis keje mlm kat farmasi on 5 Ogos ari isnin sebelm raya tue konon tggulah bf aku dtg ambik coz dia pakai kereta wat g bengkel semua tukar tayar kereta yang dh botak nk balik kg lah nie..terengganu k, jauh...kalu dekat x kisah sgt, redah jer..mlm tue boleh plak kereta tue wat hal x leh start terus depan farmasi tue..bf aku ckp alternater rosak weh..aduii..sedih aku...baru budget nk balik raya kat kg awl 2 ari..fed up betul kereta nie..x tau nk wat apa kan sebab dh tgh mlm, so aku n bf aku balik rumah naik teksi jerlah..mhal weh rm10 tue..biasa dlm rm8 jer..bf aku tggu kwn dia pick up dia kat umah..

esoknye 6 Ogos 2013, Selasa aku mmg terpakse cuti dah..tggu ler bf aku dtg ambik aku konon nk bwk g baiki kereta...tggu punye tunggu dri pagi sampai ptg kot..aku col x berjawab..sakit kot hati nie..pas2 dia sms tertido, letih sgt..letih apa pun aku x tau...mmg kaki tido kot..aduiii..ptg dkt nk berbuka puasa bru dtg..kwn dia antar..pas2 aku ngn bf aku sama2 jln kaki g KTM Batu Tiga ambik train ke Stesen Petaling yg terdekat nk g puchong..g puchong terpakse pinjam kereta honda city lama mak dia sehari sebab nk g ambik brg baiki kereta..em..time-time macam nie memang x delah kawan-kawan nak tolong..hem...

so, kereta siap baiki pun pagi raya pertama..so kisahnye mmg x best...so raya pertama aku kat umah mak bf akulah..kat puchong..x best lerrr...lgsg x de org dtg beraya ke apa..bandar lah katakan..orang bandar semua balik kampung k..hadap muke sama jer..mkn tdo jer..tapi aku mkn skit jer takut bdn naik ler..x mooo..he..he..

nanti aku citer pasal balik raya kat kg plak...pic??..nanti aku transfer masuk sini..malas ler...

Wednesday, 31 July 2013

Lama punyer cerita...31/7/2013..

ha..ha...

nie rasanye entry yg ke-3 kot ari nie...hui..hui...lunch hour kat ofis jap ari nie aku kuar g Plaza Alam Sentral, Shah Alam cari dan belikan hadiah untuk one of my officemate yg akan bersara hari nie 31/7/2013, Kak Masamah binti Ahmad Talahah...hadiah mahal ke?...x de lah mahal sgt...aku pakat ngan kawan ofis jugak..beli hadiah yg bila dia pakai, dia nampak kenangan tue dari sapa...he..he..kad buat sendiri..

ok...pagi tadi skit frust lah jugak check2 akaun CIMB aku tgk2 duit bantuan khas kewangan untuk raya nie x masuk lagi...dlm ati aku, dapat ke x SKM nie duit nie..pas2 buka fb, tgk kat fb ada budak ofis pos dah masuk..oh, adalah rupernye..ingt x de..cuma akaun CIMB lambat skit..tghari skit baru masuk...so, ok, leh senyum skit walaupun dalam ati nie fikir mcm2 hutang nk kena bayar..

masa kuar g belikan hadiah k.mas ngan mama puziah aku tue, aku sempatlah jugak byr trus duit kereta..huh!!, settle 1 hal..satu jerlah...byk lagi menanti nie..adoii...biasalah idup berhutang,..x berhutang x de harta kan...tapi aku sempat jugak tue sambar 2 sling beg polo kat the store tadi weh..mula2 fikir x nk beli, aku angkat letak byk kali, tapi akhirnye tertewas jugak...belil jugak..less 70% kot!..ha..ha..x kuasa aku nk beli kat sogo yg aku rasa mcm byk jer menipu tue...byk barang lama kot diorg jual..x ske..tpi bila fikir jenama handbag yg ada kat aku, aku rasa kebanyakkan nye semua brand polo...upsss..means mmg aku suke "polo" ek?..ha..ha..x perlah, janji boleh pakai lama..lagipun aku beli sekali jer setahun...

em...satu hal lagi tadi check minyak hitam kereta dah tahap minimum...em, kena isi tue..hui..hui...duit lagi...oiiii...duit2...mcm air jerrr dah...em..

oklah..nanti citer lagi...dh kering idea tetiba...bye...

Bila Kita Nak Cepat, Confirm Akan Jadi Lambat...arrrrggghhhh!!

hu...hu..

mcm2 kes aku nie...biasalah kan..korang pernah mengalami benda nie x?..confirm pernah kan..mcm aku nie, punyelah mengharap sesuatu tue trus dapat atau dapat cepat, tetiba plak jadi lambat...geram tau!!

ha..ha..just mcm nielah, aku sebenarnya dpt cek lah skit untuk beraya...orang yg bagi tue ckp kalau bankin kat cawangan yang sama mcm yang tertera kat cek boleh dapat terus duitnye kat akaunnye..tapi bila aku check semula dlm 2 jam pas2 non ado pun...hu..hu...sedih kot...hutang kena byr nie...betul ke apa yg org ckp nie yek??..cek akaun sama dapt terus, tapi non ado...saper ada keje bank kat sini, sila bgi penjelasan skit kat aku, boleh??

mmg aku mengharap sgt kot nk pakai duit wat settle hutang weh...bkn nk settle mende lain pun..aku nie baju raya pun x berbeli lagi..semlm jer sempat nangkap 1 sling bag tue konon nk wat beraya..nampaknye raya nie mcm kena pakai baju sedia ada jerlah..hu..hu..redha jerlah..

adoi...kdg2 rasa kepala semak sgt memikirkan mcm2 msalah melanda aku..hopefully aku akan terus tabahkan diri kot...

bye...

sajer upload pic lama...bosan....byerr

Rerajin Sangat dah hari nie rasanye...

ha..ha...

nie rasanye entry yg ke-3 kot ari nie...hui..hui...lunch hour kat ofis jap ari nie aku kuar g Plaza Alam Sentral, Shah Alam cari dan belikan hadiah untuk one of my officemate yg akan bersara hari nie 31/7/2013, Kak Masamah binti Ahmad Talahah...hadiah mahal ke?...x de lah mahal sgt...aku pakat ngan kawan ofis jugak..beli hadiah yg bila dia pakai, dia nampak kenangan tue dari sapa...he..he..kad buat sendiri..

ok...pagi tadi skit frust lah jugak check2 akaun CIMB aku tgk2 duit bantuan khas kewangan untuk raya nie x masuk lagi...dlm ati aku, dapat ke x SKM nie duit nie..pas2 buka fb, tgk kat fb ada budak ofis pos dah masuk..oh, adalah rupernye..ingt x de..cuma akaun CIMB lambat skit..tghari skit baru masuk...so, ok, leh senyum skit walaupun dalam ati nie fikir mcm2 hutang nk kena bayar..

masa kuar g belikan hadiah k.mas ngan mama puziah aku tue, aku sempatlah jugak byr trus duit kereta..huh!!, settle 1 hal..satu jerlah...byk lagi menanti nie..adoii...biasalah idup berhutang,..x berhutang x de harta kan...tapi aku sempat jugak tue sambar 2 sling beg polo kat the store tadi weh..mula2 fikir x nk beli, aku angkat letak byk kali, tapi akhirnye tertewas jugak...belil jugak..less 70% kot!..ha..ha..x kuasa aku nk beli kat sogo yg aku rasa mcm byk jer menipu tue...byk barang lama kot diorg jual..x ske..tpi bila fikir jenama handbag yg ada kat aku, aku rasa kebanyakkan nye semua brand polo...upsss..means mmg aku suke "polo" ek?..ha..ha..x perlah, janji boleh pakai lama..lagipun aku beli sekali jer setahun...

em...satu hal lagi tadi check minyak hitam kereta dah tahap minimum...em, kena isi tue..hui..hui...duit lagi...oiiii...duit2...mcm air jerrr dah...em..

oklah..nanti citer lagi...dh kering idea tetiba...bye...

Monday, 29 July 2013

Ramadhan Semakin Meninggalkan kita....emm...21st Ramadhan 1434

hem...tajuk mcm good2 jer dengar kan??..weh, aku mmg good2 yer oranglah...

alhamdulilah sepanjang 21 hari berpuasa nie aku belum lagi meninggalkan puasa..he..he...korang nk tau rahsia x mcm ne leh x tinggal2 lagi nie?..rahsia neee...aku mkn ubat tahan period ler...bukan apa, aku just mls nk berganti dah...tahun nie nekad nak full..he..he..ubat mana 'NORCOLUT (norethisterone 5mg)...biasa orang nk g umrah,haji.. g bercuti datang beli..he..he...makan ubat nie 3x sehari..aku mkn time berbuka, nk tidur dan time sahur...try leh pegi beli...aku bkn pharmacist nk nasihatkan cara makan, so, kalu korg nk beli jugak, consult to the pharmasict first yek...aku nie lain lah keje part time farmasi kan...perlu diingt uabt nie boleh mkn pling lama pun untuk 15 hari jer yek..once korg stop mkn ubat nie, maybe dlm 2-3 ari pas2 period akan dtg..tapi maybe lama skit lah...pas2 maybe dlm 2-3 bulan period akan x teratur skit..so kat sini dinasihatkan korang mkn supplement EPO (Evening Primrose Oil 1000mg)...ambik dlm 2 biji sehari yek..x nk telan 2 biji terus, budget2 lah sebiji siang, sebiji mlm..brand?..mcm2 kat farmasi jual, ikut kemampuan korg lah yek...

hem...tapi kan sepanjang 21 ari berpuasa tahun nie aku sekali pun x berpeluang balik kampung untuk merasa berbuka puasa dengan family aku kat Dungun, Terengganu...i miss all the moment with my family...yerlah, kat sini, Shah Alam nie aku biasa pergi tidur dan bermlam kat rumah mak bf aku kat puchong nun...dengan famili dia lah aku menumpang kasih di kejauhan nie...berbuka dan bersahur beramai2...seronok lah jugak...tapi still rindu famili, mak, ayah dan adik2 sendiri..mak bf aku macam mak2 orng lain jugaklah, berleteq jer siang mlm...biasalah tue..membebel mmg keje mak2 kan..dh mcm mak aku jugak suka membebel..so, x de hal lah...dh biasa kan..mak bf aku pun aku panggil 'ibu'..aku pun dh mcm ank dia jugak, ada salah, ada silap, siaplah telinga dgr 'ceramah free'...he..he...

hem...moment berpuasa nie mmg mcm2 dugaan lah...aku tiap2 ari berdoa kat Allah agar ditabahkan hati aku sepanjg bulan berkat nie agar sentiasa bersabar...yerlah, kdg2 aku pun moody jugak...rasa mcm nk marah, sakit ati, geram, nk memaki hamun org semua ada...paling best bila drive time jem...huh!! menguji kesabaran betul...mulut ngan hati rasa nk memaki je org yg ske potong line, tapi cpt2 ingt Allah...bulan puasa nie, kurg plak pahala puasa aku nanti...

21 hari puasa..means ada 8-9 hari lagi umat islam di seluruh dunia akan menyambut Aidilfitri kan?..persiapan korg mcm ne?..mesti hebat2 kan...aku belum settle down apa2 pun lagi..x de mood nk raya weh..em...apa pun x de lagi..baju raya ke, kasut raya ke, tudung raya ke...em...tapi kuih raya untuk mak aku dan ibu aku dh dapat dh...dh bayar pun...tapi tinggal kat ofis dulu...nanti wat balik rumah, aku tergoda, terus 'ngap' tanpa sedar plak nanti...he..he...

hem...tgklah dlm next week on monday cam tue aku ambik mc hahhahahah...jahat giler ambik mc terus!!...bukan apa, cuti rehat x byk dh, terpaksalah keeeennnn...nk g soppink raya skit...x byk pun...budget ciput jer...x mcm korng, baju raya hebat2, sepasng arge 2-3 ratus...aku nie nk kuar duit 2-3 ratus pun tangan gigil2 nk byr,..almaklumlah gaji nye aku nie x byk...ibarat kais pagi mkn pagi, kais ptg mkn ptg jer...

oklah...sampai kat sini dulu..free2 aku taip lagi...story byk...bye...

Friday, 19 July 2013

Jom Verangan!!...Kalau Aku Kaya....................

Bila aku kaya!!!

Giler nyer tajuk aku berangan2 nie..tapi x salah tau berangan2 nie..aku mmg berangan2 nk jdi kaya sebab aku mmg jenis miskin giler kot..x mcm korg, ambik trs bayar, x pyh tgk price tag...aku nie kalu nk beli brg, kena tgk price tag dulu, telan airliur, pas2 fikir duit ada berapa, perlu ke beli benda nie, wat kira2 lagi, pas2 bru wat keputusan...huuuu...

Bila agaknye nk jdi kaya yek?..duit berkepukk222...tapi de org ckp kalu kaya byk duit, ati pun x bhgia wat per..eh, tue korg nyer pasal lah sebab korg dh mmg kaya, lahir dari famili kaya, x pun keje gaji besor, x pun tumpang senang laki korang yg mmg dh kaya...aku nie, lahir dri famili yg sush dan besor, nk wat apa2 kena fikir kan adik2 dulu...2 masa kecik2 dululah..nk mintak duit ngan mak beli pensil kaler pun sush nk ckp..sudhnye, bila abis sekolah, g kutip pensil kaler kat tong sampah yg org dh buang atau yg jatuh2 atas lantai...hem....biarlah, aku x kisah...mmg dh letak dlm otak yg aku nie anak org sush...tapi alhamdulilah skrg adik2 aku x lah merasa mcm aku kecik2 dulu dh..ayah dh senang skit..skit jerlah...diorg nk study tinggi pun bolh...

Aku...dok diperantauan...jauh dri famili..kena kerja cari duit sendiri, mkn sendiri...byr utang sewa bilik, kereta, mcm2 loan pas2 tanggung study sendiri....hem....kadang2 mmg aku mengeluh sgt ngan semua nie...aku kena kerja dri pagi start 8.30 pagi sampailah 10mlm...penat tau, masa utk diri sendiri pun x pernh ada..keje siang ke malam pun x senang2 jugak...betul lah org ckp makan gaji nie kayakan bos kita jer...yg miskin kita..9/10 punca rezki datang dri perniagaan kan...so, kdg2 fikir apa aku nk bisnes nie?...cara mcm ne, tmbh2 x de org support aku pun..kalu korang rajin nasihatkan aku tlglah bgitau ek..modal mmg aku x de lgsg...help me plzz...email me  annie25_19@yahoo.com

Em...nk sgt jadi kaya...nk settle semua hutang yg ada....nk beli rumah, nk bantu mak dan ayah...kalu boleh nk antar mak dan ayah g mekah wat umrah @ haji...insyallah...nk tanggung study adik2 aku...nk tlg org2 sush...nie bila tgk org sush, aku nk hulur rm1 pun sush sebab kdg2 dlm wallet ada rm1 jer utk wat mkn beli roti..mintak tlg bf?..emmm...diri sendiri dia pun kdg2 aku yg tlg...so, jgn tanye...nk cri bf kaya raya @ wat laki yg kaya raya mmg terlintas dlm kepala nie..tapi mcm ne nk cari??..bkn ada yg duk bersidai tepi jaln pun lelaki cam tue...dan bkn ada yg pasang tag line kat badan pun ‘aku kaya, sila mengorat aku’...hu...hu..kalu ada cam tue mmg aku nk..ha..ha..tapi mmg x de lah kan..tambh2 umur mcm aku nie, mesti org x nk dh...muke pun x lawa mana...ha..ha...aku sedar diri nie...tapi kalau korg ada org kaya nk kenen2 kan kat aku ok gak...bgtau je ah...ha..ha..(gatal jer!!)

Hem...bestnye verangan2 nie...nk jdi kaya...duit berlambok...sekrg nie segala-galanye adalah duit @ orang cakap duit adalah segala-galanye...gerk sekaki pun pakai duit...even masuk toilet pun kena bayar..nk berak kencing jer kot...x de benda free skrg nie...he..he...bye...


Bila nie nk kayaaaaaa nieeee..............

gembira kan kalu dapat duit banyak cam nie...emmm...verangan jerlah....

Wednesday, 17 July 2013

Borak Pagi....Aiskrim Goreng....

Salam Ramadhan hari ke 9

Dah dekat nak raya nie lah maknenye kan...hem...aku apa pun x de budget lagi...kalu post mcm nie kat fb konfem kena kondem ngan kekwn semua...mula lah ckp org time nie lah nk buat amal ibadat lebih, sayang ramadhan nk abis...ye..aku tahu..aku pun mcm tue..kalau boleh nk puasa je sepanjg taun x nk raya2 nie..hu..hu...baju raya??..ada sehelai jer  setkt nie lah...tue pun kain nye yg mak bf aku yg bagi...apa??..tunjuk sini?..x bolehlah mcm tue kawan, nanti basi walaupun x cantik mana pun baju aku tue..baju kurung jer pun...upah org jahit baru rm30 jer pun...means jahit pun biasa2...ari tue try tanye kedai cina nk antar jahit sampai nk rm100 upahnye..x perlah auntie, jahit pun sama je, x de lah istimewa mana...ha..ha..baik aku tlg org melayu kita..

apa tah aku merepek pagi2 nie...cuma rasa x tau nk ckp coz dlm otak mcm2 pikir coz perlu juga buat persiapan nk balik kg...kereta kena baiki skit, hutang ke settle dulu seblm raya...ishhh...semak kot otak aku nie..tapi x per, akan sentiasa aku berdoa pada Allah agar dibantu aku agar selesai masalah nie semua..x kan nk mintk tolong korang semua kot...ha..ha..mana ada org nk tlg orang lain kalau bab duit..adik-beradik pun berkira tau nk menolong...mak ngan ayah x nk lah campur...dh besar pjg mcm nie x kan nk mintk duit lagi kan...maluu wooo...

oklah....nk kongsi skit...semlm aku x g keje part time kat farmasi sebab malas kot...mood kelaut...x sdap ati, so aku drive balik umah jer terus pas jam 5.30 ptg...lps punch card, terus blah....balik umah, tdo, rehat jap...dekt2 nk buke puasa bangun panaskan lauk sahur aku masak 2, asam pedas ayam....he..he...pas2 terus gorg aiskrim goreng yg aku ada buat...boleh lah mkn tekak sendri...kenyglah jugak...x perlu bazirkan duit kat bazar mcm korang semua..aku bukn kaya sgt pun nk g tgk n jln2 kat bazar tue..

ha...nak kongsi skit gambor aiskrim goreng aku yg x berapa sodap 2...oklah untuk aku lantak mkan sorg2...he....he...


nak buat nie senang giler kot...korang hanye perlukan roti (aku pakai roti gardenia je), aiskrim, pas2 cawan nk tekap sampai terkeluar roti 2...dh siap buat, simpan semalaman dlm fridge pas2 kuarkan then goreng sekejap je bagi kuning2 skit...kena mkn cpt2 tau kalau x nanti aiskrim 2 cair tau...pas2 pakai lah minyk baru yek..bkn apa nanti kalu pakai minyk bekas goreng ikan @ ayam korang rasa pelik plak nanti...he...he...try lah...best...sapa yg ada anak2 kecik mesti best dpt bgi diorg makan...

sahur mlm tadi aku goreng ayam kunyit jer mkn ngan telur gorg...lauk bujang, ckup lah...oklah...nanti sambung mcm2 story lagi ek...korg dh bolh wat keje skrg...tata...jgn lupa buat aiskrim gorg tue..senang je..kalu beli kat luar mahal woo..

bye...

Kemalasan melanda & berjaya letak Nuffnang....

Salam...

x tau kenapa hari nie rasa macam malas giler kot...kat ofis nie 1 apa keje pun aku x buat...duk diam2 depan pc, wat keje bodoh...buke fb, tanye orang2 kat fb nyer page pasal course ringging n slingging yg nk bf aku ambik utk masuk keje ke oil & gas...nama pun tolong....

hari nie mood nk pergi keje kat farmasi pun mcm kelaut jerrr rasanye...rasa mcm mls jer...mmg mls giler kot...series!!..x de mood sgt...tambh2 tgh 'kepet' - x de duit nie...sakai giler rasanye...sushnye idup aku nie...aduii...nk merasa g bazar ramadhan beli ayam golek bila tah...gaji mggu depan kot..kena bertahan nie..aduii...masak...malas...mcm2 dlm otak nie..Allah jer yang tahu...

pas2 nk g keje kat farmasi pun mcm mls sebab ari nie yg keje miss celeste kot jaga...aku rasa mcm lama2 naik menyampah kot ngan dia..mmg lah aku nie x perfect, kadang2 si tipah ngan k.sal biar jer aku buat keje sorg2 layan customer ke apa bagai, sdgkan diorg boleh duk borak2 bagi..gelak2...sakit ati x kau kalau kena mcm tue?..menyampah tau...ikut ati nk berenti jer part time farmasi nie cari part time lain, tapi bila fikirkan g keje mana2 pun akan ada manusia yg menyampah mcm tue...aduii....

ok...bye...just nk luahkan rasa malas sgt nie..pastu hepi skit sebab dh berjaya letak nuffnang ads...dh register nuffnang lps my bff yg suruh....sush jugakk...tq my bff, love u...

Tuesday, 16 July 2013

1st tryed masak Asam Pedas Ayam...he..he...

salam....

hari ke-8 berpuasa hari nie...gigih nie aku puasa x tinggal lagi setakat nie..alhamdulilah...nanti kalu dah 'nampak bulan' abis ler....ingt nk ambik ubat x pyh dtanag period bulan nie, tapi bila fikir nanti dh stop mkn ubat tue sebab nk srh dtg akan jdi sgt 'heavy' x nk lah...biarkan normal jelah..

ok, back 2 the story...mlm tadi gigih aku try masak 4 the 1st time Asam Pedas Ayam...huh!!..berpeluh ketiak!!...balik keje mlm kul 10 lbh, terus masuk dapur..bersilat kat dapur...tapi mask utk kuantiti yg sikit jerlah..bf aku nk dtg mkn sahur sekali...so buatlah...resipi aku ambik kat blog akak nie Azie Kitchen...korang boleh view blog akak nie kalu nk...cuma aku x ikut lah buat sekor ayam tue...skit jer pun..buat dlm 6-8 ketul ayam jer..kalu buat sekor nanti sapa nk mkn plak, bkn nk wat kenduri pun...he..he..gambar x delah...tapi lbh kurg sama warna mcm akak tue buatlah...

tapi best bila aku msg bf:
aku:  lauk sahur pagi mcm ne rasa?..ok tak?..
bf aku : 'Not bad 4the 1st time la...tenkiu teykitek'.....

he...he...ok lah tue...cuma dia kata pedas sgt...lor...nama pun asam pedas kot...mestilah pedas..x kan nk wat manis plak...nanti jadi asam manis ayam plak...pelik plak namanye...he..he...nie de pic x seberapa nk kongsi...ok lah kot untuk yg baru belajar masak asam pedas cam aku (sedapkan ati sendiri!!)..he...he...

                                           sory, kamera hp cap murah jer...he...he...2 daun kesum yek...

oklah...esok ada 1 lagi resipi nk kongsi...aiskerim goreng...dh siap2 buat letak dalm peti..mlm nie pas balik keje farmasi aku gorg lah...he..he..mlm nie sahur ingt nk masak aym masak merah plak..bf aku request nk dtg sahur lagi...sibuk jer...tgklah jadi ke x...nanti aku ambik pic lagi yek...bye

kalu nampak x best jgn kutuk yek...lain kali nk try masak mcm2 lagi..he...he..insyallah...

bye...
  



Sunday, 14 July 2013

Ramadhan Al-Mubarak...

salam...

rasanye dh lama aku x menulis/mengukir tulisan kat blog sendiri nie...he..he..sampai ari nie dh masuk puasa hari ke 6 dh nie...mesti korg semua puasa penuh kan?..ke ada yg ponteng nie...aku alhamdulilah setakat nie masih berpuasa penuh pada hari ke-6 nie...tapi 2 lah, homesick aku ingat kan parents dan adik2 kat kg...almaklumlah aku nie adik-beradik ramai..8 org...time berbuka puasa adalah time paling kecoh...mcm2 ragam adik2 aku leh tgk...

kalau masa kecik2 adik2 aku ske gaduh tempat duduk...ha..ha..duk atas lantai mkn ramai2, semua nk dekat ngan makanan kot..bile dh besar2 semua cam skrg nie,makanan penuh lantai lah..masing2 dh de duit kan, so mcm2 boleh dirasa bila semua makanan terhidang...giler ah terkenang kampung..paling rindu nk mkn masakan mak, bubuk lambuk!!..aku ske mkn yg air tangan mak aku jer kalu yg nie..lain2 x sedap...

semalam, 14/7/2013 hari ke-5 berpuasa, aku bersahur dan berbuka puasa kat rumah 'ibu'...'ibu' panggilan untuk mak bf aku..hem..bf aku srh pggl mcm tue sebab lbh mesra...'ibu' pun x kisah..dh panggil mcm tue cozlah dh rasa mcm mak sendiri pun...'ibu' pun dh anggp aku mcm ank sendiri..nk nasihat ke, nk membebel ke, x de hal lah..aku terima jer..mak aku kan jauh, kt terengganu...aku pun jenis bukan selalu balik kg..4-5 bulan sekali baru balik...huh!!..mcm bunyi anak derhaka je kan x selalu balik...org lain pun tanye, x rindu  mak sendiri ke?..giler ko x rindu!!...mak, ayah dan adik2 sentiasa aku rindu tau...dh aku nie kerja bukan senang sgt nk selalu balik kampung...sesekali balik mmg aku akan ambik cuti lama....hem...bilalah aku nie nk ada kebebasan kewangan agar dpt selalu menjenguk famili kat kg yek...rindu sgt...bila dah balik kg, rasa mls nk balik keje shah alam dh...mcm nk duk sana berenti keje terus..tapi apakan daya, dh dewasa remaja mcm nie, x kan nk sushkan mak ayah lagi nk menyara diri aku nie...

he...he...melalut pjg dh nie...yg pastinye aku sgt2 rindukan saat berpuasa dulu2..time kecik2, blh kumpul duit raya semua...jln2 lepak2 ngan kawan2 baik aku...miss everything...tapi skrg nie, taun nie, bff aku semua dh kawen, dh de baby masing2...hem...ila, mariana, diyana,zura yg solo x kawen lagi cuma aku n juliana...tapi aku sgtlah rapat ngan ila...mariana...diyana sejak kawen org pahang dh senyap je x mcm dulu...juliana plak eksekutif kat petronas, of course lah x de nk pandang sgt aku nie yg keje kerani cabuk nie...hem...rasanye ada kot pic raya kami...meh nk show off skit...he..he...

Ila, Aku...Zura dan Juliana..

kawan aku yg lain mariana dan diyana x de dlm pic lama nie..raya taun bile entah nie...time nie zura x tau lagi dia preggy...skrg nie dh besar ank dia..boy, thaqif...ila plak dah ada wafa...diyana dah de aiman, mariana dah ada aqilah husna...aku jer yg belum...jelesnye!!...x taulah bile...doakan yek..teringin jugak nk timang baby sendiri mcm kawan2 baik aku semua nie...

apa2 pun, sebab aku dh mengarut...just nk ucapkan selamat berpuasa....maaf zahir dan batin...nanti kalau ada pic2 terbaru aku masukkan...almaklumlah, aku nie bkn ske ambik gambar pun..hp pun x caggh manggih cam korg semua..arapkan digital camera jer...

bye..wasalam....


Wednesday, 3 July 2013

Terbaca Mende Nie...10 Haiwan Terpandai di Dunia...em....copy jer nie...best gak baca~~

Salam...selamat pagi, petang, malam...

pernah x kita ambik tahu pasal haiwan terpandai di dunia nie??..pernah x kita terfikir pasal mende nie??..x kan...aku pun x pernh ambik tahu sebenarnya...tapi bila baca pasal semua nie mcm best jer...x taulah boleh pecaya ke tidak kan...sebagai pengetahuan jerlah kan...sesungguhnye setiap makhluk yang dijadikan oleh ALLAH itu ada kelebihan dan kekurangan masing2..namun demikian, haruslah kita ingat bahawa manusia adalah makhluk tertinggi di alam ciptaan ALLAH ini...manusia dianugerahi akal, fikiran dan nafsu untuk menjalani kehidupan dan membezakan baik dan buruk.

Tumbuhan pula diciptakan untuk memenuhi keperluan manusia serta haiwan sebagai sumber makanan dan menjadi penyeimbang di bumi untuk menyalurkan oksigen bagi dunia sejagat...Sedangkan haiwan diberi insting dan nafsu, namun ada beberapa haiwan yang mempunyai kelebihan dari cara berfikir dan bertindak..jom kita sama2 tengok...


Pertama:

PALING PANDAI KATANYE...NIE HA, CIMPANZEEE....KORANG SKE EKK...


nie lah nie haiwan tue...kawan saper nie hah???...baik korang ngaku sekarg...he...he..

Haiwan paling cerdas adalah kera besar, cimpanzee. Kemampuan intelektual hewan ini mengesankan dan telah lama manusia terpesona olehnya. Mereka dapat membuat dan menggunakan alat-alat, berburu secara kolektif, contohnya mereka membuat tombak untuk berburu kelinci, memetik buah dengan galah, memecah kacang dengan batu. Mereka hidup berkelompok, bersosialisasi bahkan berorganisasi.  Mereka dapat diajarkan menggunakan computer dalam memecahkan masalah numeric. Baru-baru ini, cimpanzee terlihat mengajar bahasa isyarat untuk bayi mereka tanpa campur tangan manusia. Mereka sering menggunakan manipulasi mental di dalam keluarga mereka. Projek Genom selesai pada tahun 2005. Hal ini menunjukkan bahwa cimpanzee saham 98% genetik DNA yang sama seperti manusia. Itulah mengapa Hollywood sangat sering menjadikannya bintang pada film-film mereka.

Kedua:

IKAN LUMBA-LUMBA....ikan nie mmg cerdik kan...byk cite pasal doplhin dlm tv kan...semua org ske...aku pun..



homeynyerrrr dia....

Kapasiti otak lumba-lumba hampir menyamai otak manusia, itulah sebabnya mengapa mereka termasuk binatang yang cerdas. Lumba-lumba adalah haiwan yang sangat sosial. Mereka sangat baik dalam meniru suara dan berkomunikasi  satu dengan yang lain dengan “bahasa” yang canggih. Lumba-lumba mengeluarkan gelombang ultrasonar yang berfrekuensi tinggi.  Itulah mengapa lumba-lumba selalu dimanfaatkan dalam bidang pengubatan karena gelombang sonar lumba-lumba bermanfaat untuk terapi anak autisme, down syndrome, gangguan konsentrasi ataupun gangguan fungsi saraf motorik pascastroke. Lumba-lumba mengeluarkan gelombang ultrasonar yang berfrekuensi tinggi. Kita dapat melihat mereka surfing, balapan, melompat, berputar, bersiul dan menikmati diri mereka sendiri. Mereka mudah dilatih kerana mereka tergolong hewan yang ramah, dan melakukan perintah manusia dengan bijak. Mereka juga adalah haiwan feberet dalam arena sirkus. Lumba-lumba menggunakan alat dalam lingkungan alam mereka sama dengan yang dilakukan orang utan, lumba-lumba di Australia menggunakan spons untuk melindungi muncung ketika mencari makan di dasar laut.

Ketiga :

ORANG UTAN...berbulu jer mata tgk dia...he..he...budget ayu!!..he..he..

nie kawan kepada cimpanzee...tapi dia no.3 ler...he..he..

Kera besar yang dianggap sebagai makhluk paling cerdas selepas manusia. Mereka sering disebut sebagai kerabat terdekat manusia.ek??...x ler...aku x ngaku sedara ngan dia pun... Mereka memiliki budaya yang kuat dan sistem komunikasi, mereka adalah haiwan yang peramah, suka berkumpul bersama-sama bahkan berbagi makanan. Mereka menggunakan tongkat untuk mengambil makanannya dan menggunakannya sebagai pelindung sinar matahari. Baru – baru ini seekor orangutan yang berusia 15 tahun yang tinggal di kebun binatang di Perth keluar dari kandangnya atau lebih tepatnya melarikan diri. Penjaga kebun binatang tersebut pernah melakukan uji kecerdasan terhadap haiwan ini dengan menggunakan layar sentuh, hasilnya mereka akan memilih pisang dan brokoli sebagai makanan feberet mereka.Pandainyeeee....

Keempat :

Cik Jah!!..Gajah....si cute...si gemuk nie cerdik jugak rupernye..

hai...nama saya cik jah...boleh pggil aje si homey...cutey pun boleh...wekk!!

Sudah tidak diragukan lagi bahawa gajah adalah haiwan yang pintar. Mereka cepat belajar, dapat mengikuti perintah manusia dgn cepat. Ukurannya yang besar seperti raksasa menjadikan mereka skit lembap dan kurang agresif, tetapi otaknya menyimpan memori dengan sangat baik. Berlawanan dengan persepsi popular, gajah lebih dari sekadar raksaksa yg lembap dengan telinga besar dan memori yang baik. Bahkan, gajah cukup elegan, berbudaya dan ingin tahu. Gajah juga sangat memberi perhatian dan bersifat simpanti terhadap kepada anggota lain dari kelompok mereka dan spesies lain, mereka akan berduka jika salah satu kawannye mati.baikknyee gajah nie kan....kalu kawan kita harem!!.. Gajah berkomunikasi melalui jarak jauh dengan memproduksi dan menerima suara frekuensi rendah (infrasonik) dan ini dapat menjelaskan bagaimana gajah dapat menemui calon pasangan jauh, dan bagaimana kelompok sosial mampu mengkoordinasikan gerakan mereka. Gajah mahir menggunakan alat hanya sekadar untuk bermain-main atau memuaskan rasa ingin tahunya, seperti melukis dengan bebas di atas kanvas...nie biasa kita tgk kdg2 dlm majalan 3 pun ada kan...

Ke-lima:

Sepandai2....TUPAI...melompat jatuh ke tanah jua...he..he...

hi...sayalah yg ske melompat2 tue...

Tupai adalah salah satu haiwan yang paling lucu yang mahu belajar dan layak untuk dilindungi dan dilepas  ke alam bebas. Mereka penyayang, lucu dan cerdas, mereka suka bersenang – lenang dan kadang menggoda binatang lain seperti anjing untuk bermain bersama mereka. Kepandaian mereka adalah melompat, tupai dapat melompat 10 kali lebih panjang dari ukuran tubuh mereka. Mereka dapat memutar pergelangan kaki mereka hingaa 180 darjah. Mereka cepat belajar hanya dengan melihat tupai yang lain. Dalam ketajaman dari sistem visual mereka, kepekaan dan ketrampilan mereka dapat memanipulasi objek, keramahan mereka dan kemampuan untuk menipu, tupai ternyata mengejutkan mirip dengan primata. Sebagai binatang pengerat seperti tikus, tupai juga menggunakan misainya sebagai sistem menavigasi dunia mereka, mata mereka juga menakjubkan, mereka dapat melihat kesisi, keatas tanpa harus menggerakkan kepala. Tupai sering terlihat mengubur biji atau makanan untuk disimpan sampai musim dingin, ini menunjukkan tupai haiwan yang cerdas dan mampu untuk menyelesaikan masalah.

Ke-enam:

Burung Gagak...nie cam x best jer..sebab gagak nie jenis pengotor..cam ne tah leh tersenarai...

si gagak hitam dua sejoli....

Gagak adalah mahluk sosial, hidup berkelompok yang membentuk satu keluarga besar. Bukan bererti perkelahian diantara mereka dapat dihindarkan, perkelahian mereka dalam sebuah keluarga biasanya tidak lama dan hanya terjadi dengan beberapa patukan saja, mereka hanya akan bertempur sampai mati dengan musuh yang membahayakan keluarga mereka. Burung ini menggunakan logika untuk memecahkan masalah dan beberapa kemampuan mereka bahkan melampaui dari kera besar, menurut penelitian dari Universiti Kanada dan Universiti Skotlandia. Dalam salah satu percubaan gagak berhasil mengambil makanan dalam tabung dengan menggunakan kawat  yang cara kerjanya seperti menggunakan kail...masyallah...Hasil percubaan menarik makanan menunjukkan bahawa gagak meggunakan logikanya untuk membimbing tindakan mereka. Bahkan dalam Al Qur’an surat Al Maidah ayat 30-31, Allah SWT memerintahkan gagak untuk menggali tanah bumi untuk memperlihatkan kepada manusia (Qabil) bagaimana cara mengubur mayat saudaranya (Habil). Kejadian ini menjadi bukti bahwa gagak adalah burung yang bersifat cerdas.

Ke-tujuh:

Anjing....walaupun haram disentuh ummat ISLAM, tapi ramai yg ske tgk keletah comeynye..mcm kucing jugak..manjeee..

si putih dan hitam dok bersantai...he..he..

Anjing adalah salah satu haiwan yang cerdas. Mereka mudah dilatih dan memahami perintah yagng senang seperti duduk, berbaring, bersalam, menangkap bola dan sebagainya. Mereka juga memahami  ekspresi dan nada suara manusia. Anjing dapat dilatih untuk tugas – tugas yang sulit, bahkan untuk pergi ke toilet anjing boleh melakukannya. Anjing sangat hebat dalam hal seks, ini disebabkan kerana anjing memiliki hampir 220 juta sel penciuman yang sensitif terhap bau. Mereka menjadi sahabat setia petani dalam menjaga tanaman dari gangguan haiwan-haiwan yang lain, mereka juga dapat dilatih untuk menggembalakan ternakan. Banyak orang yang berminat memelihara anjing kerana sifat setia kepada tuannya dan boleh diharapkan menjaga rumah dan akan mengeluarkan warning (dengan menyalak kuat) bila melihat orang yang mencurigakan, ini kerana anjing memiliki naluri untuk patuh. Rata – rata jangka hayat hidup anjing adalah sekitar 7-8 tahun bergantung pada jenis bangsanye serta ukuran tubuhnya. Anjing kampung seperti gambar dia atas mampu hidup kira – kira 10 tahun, bahkan jenis  Terrier ukuran kecil boleh bertahan jangka hidupnye sehingga 20 tahun lamanya.

Ke-lapan:

Si comel..MERPATI...

comey jerkan...manusia pun ske bela..

Merpati tak pernah mengingkar janji, itulah kalimat yang sering kita dengar. Merpati adalah burung yang cerdas, mereka dapat menemui jalan balik dan juga akan mampu mengatasi gangguan alam seperti hujan, arah angin, badai dan lain-lain. Selain cerdas merpati juga dikenal setia, seberapapun mereka terbang jauh berbatu-batu jarak yang yang ditempuh, mereka akan kembali kepasa pasangannya. Pada zaman dahulu merpati dikenal sebagai “tukang pos” kerana dapat diarahkan dalam mengirimkan surat. Awal mulanya, saat meletus perang dunia kedua, burung merpati turut mengambil bagian dalam membantu antara komunikasi di kancah peperangan tersebut. Tugasnya cukup penting, iaitu membawa dari garis belakang ke medan perang. Dari peristiwa inilah burung merpati dilatih untuk menghantar surat dan bertindak sebagai tukang pos, selanjutnya di sebut sebagai merpati pos. Populasi merpati berlimpah di kota – kota besar Amerika Utara, tetapi kebanyakan orang menganggap mereka sebagai hama belaka. Merpati telah menjadi subjek percubaan ilmiah yang tak terhitung jumlahnya, ada banyak pengetahuan tentang kemampuan intelektual mereka. Sebagai contoh, merpati dapat mengenali ratusan gambar walaupun setelah beberapa tahun telah berlalu. Mereka juga dapat mengidentifikasi diri mereka di cermin, diajarkan untuk melakukan urutan gerakan dan perbedaan halus membezakan antara dua benda – cukup mengesankan untuk hama belaka.

nota:...copy dri bahasa indon, tapi x reti sgt nk translate...

Ke-sembilan:

SOTONG KURITA..si lembik nie...

hi...saya lah dulu yg ramalkan sapa menang dlm piala dunia dulu...he..he...


Setelah beberapa kali berhasil meramal team yang akan menjadi sebagai pemenang dalam beberapa pertandingan Piala Dunia 2010 dan namanya semakin melambung, kurita dianggap menjadi salah satu mahluk laut yang cerdas dalam kelompok invertebrate. Kurita mampu menyelesaikan berbagai masalah, mereka bermain dengan tempurung kelapa dan menjadikannya sebagai rumah. Berbagai percubaan telah dilakukan oleh para ilmuwan untuk mengetahui kecerdasan kurita, diantaranya adalah sebuah penelitian telah menemukan kecerdasan kurita dalam membuka kerang, mengumpulkannya dan mengaturnya dengan rapi.  Dapat membuka tutup  toples hanya dengan belajar mengamati saja, dapat mencari jalan keluar dalam labirin, ini menunjukkan kurita mempunyai ingatan jangka panjang dan jangka pendek  yang merupakan kombinasi antara rasa sentuhan, kecepatan dan kelincahan yang luar biasa serta rasa ingin tahu. Dengan delapan tentakelnya yang kuat dengan sistem sarafnya yang masing-masing terdapat di dalamnya dan hanya sedikit yang terdapat dalam otaknya, kurita mampu mengendalikan gerakan mereka dan reaksi dalam cara yang kompleks. Kerana tubuhnya yang tidak bertulang mereka ahli dalam melarikan diri dan bersembunyi dengan cara kamuflase. Kurita dapat menatap anda dan focus dengan apa yang mereka lihat dari dalam aquariumnya kerana mereka mempunyai penglihatan yang sangat baik.

Ke-sepuluh:

cik kus....tikus....tgk je kecil, tapi gigit dia tajam!!

Tikus merupakan salah satu haiwan yang sangat cerdas, menjadi haiwan feberet ilmuwan sebagai objek penyelidikan di makmal. Mempunyai hayat hidup umur 1-3 tahun sehingga menjadikannya kaya pengalaman. Tikus dikatakan kategori haiwan yang cerdik kerana tidak akan terjebak dalam perangkap sebanyak 2 kali. Apabila ada tikus yang masuk dalam perangkap maka ia akan mencicit sebagai pertanda kepada kawan-kawannya agar jangan mendekati daerah tersebut. Mereka memiliki deria bau dan pendengaran yang luar biasa. Sehingga dapat mengenal berbagai makanan beracun, enak, pahit dll. Tikus sangat cerdas dalam menemukan jalan pintas, celah dan melarikan diri atau kejaran manusia dengan pantasnye. Mereka juga perenang yang hebat dapat bertahan di air dalam waktu yang sangat lama, bahkan sampai berhari-hari. Mereka dapat menemukan jalan keluar dalam taman labirin yang rumit dalam waktu yang cepat. Tikus juga mahluk sosial yang mempunyai  sifat ekspresif seperti tertawa atau mencicit bahkan juga boleh stress.

ok...sampai sini jer nk kongsi ari nie..saja2 jer..nanti cite pasal aku plak....

bye...terima kasih kerana sudi baca pjg2....penat kan??...meh aku belanja air kosong...


Monday, 1 July 2013

19 Jun 2013...Hepi Birthday 2 me yang ke __?...he...he...rahsiooo

Salam...

lama bebenor rasanya x menjenguk blog aku nie...bersawang dh...syuhh..syuh..pegi jauh2 wahai lelababh2...he.he...maklumlah i is bizizzzz sgt...kah..kah...sebenarnya x de tenet kat rumah, laptop pun ibu bf aku pinjam coz dia nk wat keje coz laptop dia rosak...nampak x disitu??.hah?..x fhm2 lagi korang nie ek...aku nie kan bakal calon menantu kesayangan ibu tau...hek tuih!!...x moo emo2 yek...

lain sudah tetiba citer ngan tajuk...he..he...19 Jun hari lahir aku...tapi biasalah mcm taun2 sudh, yg aku x pernah aku sambut pun...x de adiah, x de kek....mmg aku x mkn kek pun...ha...ha...mak aku pun col wish selamat ari jadi on 20 jun tue...seari selepas....oklah...sekurg2nye ingt jugak ank sulong dia nie yg amat2 degil nie...yg pernah wat mcm2 kes masa2 dulu...he..he..pengalaman mendewasa kan seseorg dan menjadikan aku lebh tabah untuk harungi idup nie..jap2 bgi tgk pic family aku jap....

nie pic satu family aku...x silap nie taun 2009 kot...nie jer pic raya paling best...

dalam umur aku yg macam nie, masih banyak mende lagi yg aku x capai dalam hidup...dan dalm 3-4 tahun nie terlalu banyak dugaan hidup yang aku tempuhi...kadang2 buat aku hampir give up ngan idup sendiri pun ada...ada bf pun bukan boleh arap sgt...kata org, kena percaya dengan diri sendiri untuk buat sesuatu bukn percaya kat orang lain..bf aku tue pun belum tentu jodoh aku...

byk lagi mende yg belum aku capai nie...so, arap2 sebelum umur target 35 tahun, aku akan pastikan bahawa  aku dh dapat byk mende yg aku nk, antaranye~~~checklist lah kononnye nie, he...he...~~~

  • mencapai kebebasan kewangan (paling penting!!) (insyallah)
  • dah berkahwin with 2 kids....(harap dpt suami yg berkerjaya lbh bgus dri aku, insyallah)
  • nk pakai kereta baru (insyallah)
  • dah capai target nk dapat gred lebh baik dlm kerja drpd skrg....(insyallah)
  • dapat tolong mak dan ayah (insyallah)
  • settlekan semua hutang ngan manusia(x nk ada hutang2)(insyallah)
  • nk beli sekurang2nya sebuah rumah walaupun rumah flat (insyallah)
  • nk hidup bahagia..happy ending....
  • berubah menjadi seorg wanita yg solehah dan lebih mentaati agama (insyallah)
tuejerlah setakat nie kot...kalu de lagi nanti aku tambh...coz aku rasa yg mcm2 aku nk dalam idup nie...insyalllah..korg2 semua yg baca blog aku nie, doakan utk aku yek...kalu x, x nk sayang dh!!..x nk update blog dh!! (budget blog ada beribu peminat!!..haktuih!!!)...

ok..bye...wasalam....


Sunday, 16 June 2013

Sabtu Dan Ahad....bosannn jer....

Salam....

Monday bluess....kannnnn.....lumrahlah org kerja...rasa nk bangun pagi2 ari isnin mmg malas giler vavi nyer...haduii...pas solat subuh tadi aku leh bantai tido jap..he..he..dh bangun awal2 katakan...idup aku nie dh lah siang mlm banyak masalah..tekanan jer memannjg...kalu citer kat sini mmg x abis lah...so x payah citer, aku x nk mintak simpati orang pun...

Sabtu dan Ahad....mmg x leh nk update blog...aku x de internet kat umah...ofis jer tmpt aku..x mampu..kerani cabuk ngan gaji x ckup makan kan...nk berintenet sgt pun wat per kan...membazir jer..he..he..lainlah kalu nk wat bisnes on9...maybe one day, insyallah...

Sabtu dan Ahad...actually aku keje part time kat Target Farmasi (Alpha Farmasi) kat sek.9, shah alam...he..he..keje as assistant biasa jer..lama dh keje sini, dh setahun lebih...sedikit sebanyak kena belajar pasal ubat2 coz bos aku a.k.a pharmacist kat situ garang benor..mmg kena ambik tahu sikit sebanyak pasal ubat2 untk apa semua coz dia leh kdg2 tanye kita ubat itu untk apa, ubat ini untk apa..masak kalu x tahu keje dh setahun lebh weh!!..kalu baru sebuln 2 mgkin dimaafkan lah...bukan apa, kalu customer tetiba datang nk beli ubat pas2 diorg lupe tue ubat apa, diorg plak tanye ko tue ubat apa, x kan nk jwb x tau kan...so, kena tahu, wat note, study...

Pasal vitamin2 of courselah kena tahu lebh2 lagi...pharmacist akan terngkan untk apa semua vitamin2 yg ada tue, ambik note, masuk otak...sesekali study balik nota2 2 takut terlupe..he..he...kalu x tahu sgt, contoh vitamin baru masuk, kena bertanye...kalu diam jer, confirm kena maki ngan bos garang tue..maki ok lagi, kalu tetiba dia ckp, 'i kira gaji u skrg, pas2 u boleh balik, esok2 n seterusnye x payah dtg lagi' , x ke mampus  mcm tue...nangis ler ko..tapi oklah keje kat sini, at least dpt study pasal ubt2 n vitamin2..x mcm aku pernah keje part time kat caring ngan guardian dulu2...he...he...gaji oklah, but masih berharap bos naikkan gaji aku coz dh sethun lebh keje part time kat sini..doakn yek kekwn...

kawan2 kat farmasi x ramai...termasuk aku staff 3 ekor kerat jer...he...he..2 org akak kat farmasi tue full time staff...aku jer part time...nk gaduh, masam mu
ke ke kami ber3 jerlah..bkn bos x ambik org utk keje full time sorg lagi, tapi asyiklah kuar masuk..coz x tahan ngan maki hamun bos n sikap pembuli2 kami...hahahahha...kata senior kan...normal lah...buli skit2 jer pun...jap2 try tgk ada x pic lama kat farmasi tue nk tepek tampal...

kak Tipah, Aku...Kak Sal....time nie birthday k.sal taun lepas...aku menyibuk jer...

kan....kami ber3 yg kekal..kak Tipah dh hampir 7 taun keje situ...customer dh kenal sgt ngan dia..aku ngan k.sal baru setahun jagung...mash kira muke2 bru...he..he...

nie plak saje tampal muke aku masa birthday taun lepas...semua kek bos yg sponsor..taun nie non ada...

oklah...taun nie idup aku paling malang...paling x best....sad story sgt taun nie...byer....




Thursday, 13 June 2013

Kereta Asyik Buat Hal jer...aishhh!!!

Geram!!Geram!!Geram!!

Bukan kat manusia yek...tapi kat kereta aku nie..satria putih...nie baru pas wat hal lagi...x leh start kot...aduii!!..last2 bf aku tengok, apa namanye plug kereta dh nk kong...ko leh bengang x??..tengah2 bulan plak tue beb...aduiii...dhlah aku nie jenis miskin giler vavi nyer....sakitnyer ati...semlm baru pas bf aku bawak g tukar tayar depan...cam ne dia cri duit tukar tayar depan aku x nk ambik tahu...leh...he..he...

Arap2 kereta x buat hal lagi pas nie..meh nk show pic kereta buruk aku nie...alah, kereta satria 2nd hand jer pun beli...x mampu lagi beli baru...tapi nie pic tahun 2010 yek...masih bertampal 'P' lagi..he...he...nk bonet depan masih cat itam...kenangan betul...

                                           acam mana??...mak datin abis time nie...kah!!kah!!

oklah...arap2 kereta kesayangan aku yg sebuah nie ibarat bf pertama nie x kan wat hal lagi...cukup2 syg oiii!, syang dah x de duit nk membelai2 manje kamu nie..bgilah aku bernafas cam orang lain plak...semak otak jer kalu kamu wat hal...

apa??tukar kereta baru??..tggulah kalu de rezki bile2...ha...ha...x besar pun impian aku, setakt nak tukar myvi jer kalu ada rezki bila2...em...tapi x taulah bila nk capai impian tersebut...skrg nie pun mcm masa depan tue nampak suram jer..

nie nk show off pic lebh kurg satria aku taun nie..bf aku dah cat putih abis dh...'P' dh x de lagi...he..he...dh bebas bergerak ke hulu hilir...sampai skrg nie nk drive kereta pun cam malas giler dh...balik kg lebh rela naik bas dri drive sebab kalau drive dh tau mesti penat punyer...spoil jer mood nk berehat2 kat kg...he...he...

                                        amacam skrg??..ok x??..tapi sport rim dh tukar...he...he..
                                       
so, to my lovely satria sayang, baby aku arap ko x wat hal lagi pas nie..aku tahu ada lagi sakit ko yang kena aku betulkan, tapi tolonglah, not now yek bebeh!!...tggu baby aku ada duit byk dulu yek..coz bf aku cakap enjin kena wat top overhaul coz minyk itam bocor..yek...yek..aku tahu, dan bile jadi cam tue, kuat mkn minyk, tapi 'pulus' non ada...mau dlm rm1000 hinggt jugak wat tue..aduii...cam ne, nk mkn pun kekdg x cukup duit...isi minyak lagi...kalu leh isi air oklah jugak..jimat giler vavi nyer...he...he...

he...he...oklah...wasalam..aku masih berusaha nk buat nuffnang tue..masih x pandai...sesapa yg de baca blog aku nie meh e-mail aku kat annie25_19@yahoo.com...tolong2 aku skit..bye...love u all!!