Friday, 24 July 2015

Cerita Raya itu....

salam...

he..he..he...tah apa2 lah tajuk diberi...aku kan...x de apapun sebenarnya...pgi raya aku mmg bangun tido lambat around kul 10am mcm tu..pastu terhegeh2 g mandi..actually aku time tu peyod pain so mood x elok sgt...bju raya x de sgt..so pakai jer dress warna maroon kak long tu..x de aktiviti apapun aku buat time 1st raya nie..x g beraya mana2 pun...i is malas...so mkn n tido...tpi x de arr mkn tido mkn tido...x banyk mkn pun...aku takut is gemoksss...dh ler skrg nie chubby jer...ptg tu g lah beraya jap umah makcik aku, Cik Lah...penuh ngan ank beranak jer sebelh ayah aku jer...he..he..he...nie ada gambar seketul dua..


sorry, gambar dri ig aku...x cantik sangat...

so meh la belanjer seketul dua gambar raya yang ada kat aku...tapi jap, raya ke 2 aku g beraya rumah bff aku, si Ila tu...tu pun dh magrib baru nk g umah orang..aku kan...he3..raya ke3 g arr kejap beraya umah kawan aku si mayana n pija...pastu aku balik umah coz bff aku masa form 5, Sue n family dtg singgah beraya jap kat rumah mak aku...pastu aku kemas2 jer....mlm raya ke3 aku dh naik bas kul 12mlm cam tu...selamat balik shah alam tercinta..puii!!..hati tu sedih sebenarnye tapi apa kan daya, ongkos x berapa nk cukup...

sila lah muntah yek tgk pic aku...he3..nie ptg raya pertama...

so, chowww dulu..bye3..tau2...

Thursday, 23 July 2015

Selamat Hari Raya!!...tahun 2015...

salam...

selamat hari raya semua..dh raya ke 7 bru nk ucapkan selamat..he2...orang lain dah siap2 undate review hari raya masing2...aku jer belum lagi..tapi sungguh, raya kali nie raya paling x best kot..ha..ha..ha..

maybe sebab x de pasangan cam org lain...x de anak mcm orang lain...hohohoho...sgt lerrrr..gediksss auww!!..x de arr..sebenarnye sebab x dpt nk beli baju raya idaman...ye ke??..mcm ne bju raya idaman aku?..ada ke??..x de kot...

oklah..story skit...aku dh ambik cuti raya since 14hb kot...hehehe..tapi sebenarnye kejadian 14hb tu aku ambik mc..15hb tu bru start cuti rehat..aku naik bas balik kg on 15hb mlm patutnye kul 10.30mlm kat TBS(Terminal Bas Selatan) tapi ke pantai timur arr, Dungun, Terengganu...tapii.................basnye delay kot!!..kul 1.30pagi tarikh dh berubah ke 16hb baru bas muncul..aishhhh!!..naik bas jer aku terussss letak kepala lentok...mampuss...bangun2 kul 4pagi tengok bas kat highway karak lagi...jem orrr....biasalah semua pun nk balik raya....aku tido balik ler....sedar2 kul 5 lebih mcm tu bas berenti kat rnr...sory, aku ABC(Allah Bagi Cuti) so nan ado nye aku nk turun g sabur..he..he..tdo balik ler...aku sampai kemaman idaman kul 8.30pagi...trun kat Hospital Daerah Kemaman...adik aku si Mardiah dtg ambik situ...aku trun kemaman idaman coz aku nk pakai kereta kancil dia arr konon wat balik ke Dungun nk wat beraya...he..he..kisahnye kul 12tghari bru sampai kg, Dungun, Terengganu ngan kancil tu...

ok....nanti cerita lagi..

ari nie aku beli Seqy BB Cream...kod 1 - Fair secara COD ngan Kak Ira...RM55...x sabar nk pakai esok..nanti boleh review pasal product nie plak...he..he..cerita raya nanti aku sambung...

Wednesday, 10 June 2015

Stop salahkan orang lain atas apa yg terjadi pada diri sendiri.........

Salam,

huh....panjang lebaq plak kali nie tajuk aku tu...hem...sekadar nak meluahkan jer....

yerlah, aku paling x suka orang yang jenis suka menyalahkan orang lain atas apa yang terjadi pada diri dia sendiri sedangkan apa yang terjadi kat diri dia adalh berpunca dari dia sendiri...so, pikirlh sendiri ada akal dan x bodoh kot!!..ishhh..sakitnya hati.....

entahlah, teremo plak kali nie...tapi tulah kenyataan nye pada seseorg tu...pada aku, aku jenis x de nak salahkan org lain atas apa yang terjadi pada diri aku...semua nya adalah salah aku sendiri..yap rasanya mmg beratus kali menyesal dengan segala tindakan yang telha aku buat sebelum2 nie tanpa berfikir panjang dan ego sendiri...tapi tulah, masa kan x boleh nak undur lagi..kalaulah ada 'time machine' balik ke masa lalu banyk jer aku nk ubah keputusan2 bodoh2 yang telah aku buat tu...sesungguhnya aku mmg menyesal dengan diri sendiri dengan apa yang telah terjadi...nak x nak, hidup nie tetap aku kena teruskan jugak....kena redha walaupun x redha sangat..huuuuu

pada aku, x baiklah men'sial'kan orang lain atas apa nasib buruk yang terjadi pada diri kita..check semula kat mana kelemahan, kekurangan, dan apa yang kita belum buat hingga kita terima nasib sebegitu @ sebegini skrg nie...apa yang berlaku bkn kita kena terima jeerr bulat2 mcm tu duduk melangut makan, tidur, cuba lah pikir macm mana nk ubah nasib diri supaya jadi lebih baik...cewah.....insyallah dan ini jgak adalah peringatan untuk diri aku sendiri...

jangan lupa jugak semak kekurangan diri kita di mata 'Allah swt' yang buatkan Allah x terima doa kita atau lambat makbulkan apa kita nak....cukup ke amalan kita?..solat, puasa, bersedekah, quran, bergaulan, akhlak,  dan pelbagai lagi...mcm aku pun banyak sgt lagi kekurangan diri aku kat mata Allah...aku akui itu dan aku cuba perbaiki setiap hari...x boleh terlalu mendadak kerana semuanye memerlukan keikhlasan dari hati suci kita...insyallah, doakan aku k...

semak jugak perbuatan kita dengan ibu bapa dan saudara2 kita sejauh mana hubungan kita dengan diorg..ada ke membuatkan diorg terasa hati, tersingung dengan perbuatan atau kata2...yes, aku akui satu masa dulu aku pernah lukakan hati mak ayah aku...lama x balik kg, sampailah mak bagi surat coz aku x col2 pun mak...akhirnya aku balik jugak ke kg dan mintak maaf atas perbuatan aku yg agak melampau tu...maklumlah jiwa muda..hopefully mak dan ayah dh maafkn aku atas hal bodoh dulu...dan aku sentiasa berusaha cuma gembirakan hati mereka semampu aku skrg nie walaupun x berapa mampu...

oklah...panjg giler dh aku mengomel2 nie....nanti2 sambung lagi...insyallah....

dari aku yang cuba bertabah...#budgetwanitabesi #3kerjasekalisapu #semogaakuterustabah

Tuesday, 9 June 2015

Lama dah x menulis.....hidup sangat stressss!!

Salam readerss...

ha..ha...ada ke readers nie???...perasan jer kot aku nie....yap aku akui dah lama sangat x meluahkan rasa kat sini...coz i'm really stress with my life...sushnye nk ckp...

aku nie nama jer ada 3 kerja....tapi tetap x de duit...why???..because sewa rumah mahal lps tuan rumah naikkan hampir rm200(giler mahal!!)...kereta asyik nk kena baiki...hutang sana sini...bab hutang nie aku ingt ada hutang ngan adik2 n kwn jugak...aku ingt, nk byr, tapi x mampu..ishhhh...susah aku dibuatnya...Allah je yang tahu...bf aku plak tgh x de keje...x boleh nk menolong aku lgsg....aku plak kena tolong dia...entahlah.....

alternatif aku akan buat....
sewa rumah lain insyallah ada rezki lepas raya aku nk pindah....rela x balik raya, maybe bulan puasa balik kejap jumpe family kat kampung....x per bersush skit utk pindah, pastu bulan2 aku jimat hampir rm300 mcm tu....
kereta - still kena teruskan pakai coz hutang kat bank ada lagi about rm7k...ada lagi 2 tahun kot...ishhh...nie aku x leh wat apa...nk jual nilai dh x seberapa...kn top4 plak kat bank nanti..mana mau cekau duit??...so teruskan pakai sampai mampussss jerr....tapi setakat ulang alik kerja jer.....jauh mmg x mampu...
hutang2-skrg tgh settlekan skit2...yg dekat mak bulan 10/2015 nie last bayar...kalau abis legalah skit...yg adik2 diorg ckp ada duit byrlah...alhamdulilah dpt adik2 yg memahami..nk settlekan ngan seseorg ada lgi jugak tu....ada jugak yg halalkan time aku nk byr...alhamdulilah....semoga murah rezki org tu...

ok, kata org setiap masalah ada penyelesaian...so aku cuba lah settlekan satu persatu...insyallah...doakan aku...tlg jgk kekwn wat sale skit2...ada masa aku update lagi tolong up kan sale kwn2...

tolong doakan agar aku terus tabah yek hadapi dugaan nie yek kawan2...byeee.....

Friday, 12 September 2014

Isu Semasa...Soklan UPSR Bocor!!

Salam..

Ok...hu...hu...aku nk jugak olah pasal isu nie coz adik bongsu kesayangan aku, Mohd Nasrul Hakiem ambik exam penting nie sebelum nk menjengah ke alam sekolah menengah next year...stress jugak aku dengan isu nie coz yang terkena tempias nie of coz lah budak2 darjah 6 tu coz diorg tentulah dh get ready sepenuhnya untuk exam besar bagi menguji pemahaman diorg sepanjang sekolah dari darjah 1 hingga darjah 6 nie...stress haku!!

sepatutnye isu skrg nie mmg x leh timbul tau..apa yang aku baca dari fb adalah berpunca dari kemudahan teknologi yang serba canggih dh skrg nie..pastu sushlah kalau ada sekolah menganggap exam UPSR nie macam satu pertandingan antara sekolah seluruh negara plak...cikgu2 mengejar nama bagi membuktikan merekalah guru yang terbaik, guru besar plak sama jer, mengejar nama jugak agar sekolah mereka dapat terima anugerah terbaik agaknye...tapi, yang jadi mangsa dalam isu nie adalah budak2 yang x berdosa...nie jugak maybe ada yang membayar untuk dapat soklan exam tu awal2 agar anak2 diorg leh lulus cemerlang kot!..hadui...semua tu andaian aku ajelah...tapi kekadang fikiran jahat aku pikir mcm tu tau...kesian sgt kat adik aku tu..

oklah, tapi ada jugak kebaikannye skit lah..........walaupun adik2 darjah 6 x boleh nak merdeka sangat lagi...diorg kena repeat exam paper BI dan ambik paper Science pada 30 September 2014 nie sekaligus dalam satu ari...nie dgr2 mcm semua paper plak bocor, dan budk2 nie kena repeat exam semula...arrr!!..stress aku mendengar dan membacanya..

tapi x perlah adik2 sayang, cuti sekolah nanti semggu next week boleh sambung study smart lagi..untuk adik aku jugak...x nk nangis2...think positive menda2 mcm nie...maybe ALLAH SWT nak duga diorg nie..dan semoga akan ada hikmah untuk adik2 nie...semoga semua yang menduduki exam UPSR nie akan lulus cemerlang hendaknya termasuk adik aku yang tersayang...INSYALLAH, '5A' dalam genggaman...nie bru step pertama bagi adik2 nie...keputusan upsr aku dulu2 cuba 3A 1B jer...he...he..biasa2 jer resultnye dari UPSR ke SPM...he...he...he...



adik bongsu yang dah semakin meninggi ambik UPSR tahun nie....Hakiem..

oklah semua...sajer lah tepek pic adik bongsu aku nie...ensem x?..hah3...kakak wat gelak jahat!!...kecik2 dh pandai ada awek..kakak dia time umur 12 tahun dok bergaduh lagi ngan bdk lelaki kat sekolah sambil2 baling batu..ha3!!

Wassalam....



Thursday, 11 September 2014

Semalam Yang Biasa.....

Salam..

He..he..he..tajuk tu nampak sangatlah aku x reti nk bagi takut apa2 kot...weng2 betul!

Semalam adalah normal day bagi aku...g keje, pastu temankan kawan sepejabat g cari dewan kat TTDI Jaya, Shah Alam tu....petang on 6.30pm aku g masuk kerja kat farmasi...walaupun hati dah mcm x berapa nk ada bekerja kat situ tapi aku tetap teruskan jugak...kerana2 aku nak settlekan hutang sesama manusia dulu...INSYALLAH...kalau x, mmg aku dah berenti jer...wat keje part time satu lagi ngan sepenuh hati..kerja survey2 tu...face to face..

balik kerja semalam ingt nk singgah lah kat kedai2 luar mem'tapau' makanan, tapi i is malasss plak nk tgguu..heh...heh..heh..so baliklah aku direct ke rumah ku syurga ku itu...malam tadi rasa mcm rajin skit kemas2 rumah, sapu sampah, bersihkan sawang2 kat umah tu..he..he..he..nampak no pemalasnye aku sampai bersawang...lantakk...dok sorg2 apa kisah kan...masa tgh kemas2 bilik, tukar cadar yg dh kat 2 buln x berbasuh tu, my love col kjp..hem...biasa arr, borak2 kosong..rindu aku lerr tu, dok lagi kat laut lelama sgt..ha..ha..ha..

siap2 kemas, kul 12mlm jugaklah iolss mandiss k..opss!!..mmg x elok amalkan mandi tgh2 mlm, tapi aku nie mmg feberet kot mandi tgh2 mlm mcm tu..sebab balik keje dh sampai umah dlm 10.30 mlm cam tu, pastu rehat2 skit, confirm arr tgh2 mlm aku mandi..giler x mandi, pagi jer kot aku mandi, x kan ler nk tdo ngan bau uchuk asam mcm tu..kalau de laki, confirm laki lari cari girlss lain..ha..ha..ha..penyakit tu mmglah aku x mintak dtg, dah harap2lah dijauhkan k...semlm aku tido kat kul 2pagi kot coz tgk citer super natural 8 dh kata ko!!..yang bestnya dlm kul 12lebih tu aku leh plak menggoreng nugget 6 ketul wat isi perut yg melapor niee...huh!!.diet sgt lah aku tgh2 mlm leh melantak mkn nugget plak...aduiii!!...tapi seyes ek, kat 2 mggu dh aku x sentuh nasi..hope dpt terus kan sampai ujung bulan nie..habis bulan baru timbang...i is takutttt!!

oklah...nanti arr sambung lagi story-mory....byk agi nk citer sebenrnya..tapi x per arr, tangguh dulu k...karang idea menulis dtg mencurah2 uollss plak mals nk baca..terus pangkah iollsss nyer blog yang tah pe2 nie...sentak mak nak!!..

byerr...

hayati bersama k...betul tau nie...


Tuesday, 9 September 2014

Blog Sudah Bersawang labah2!!...

Salam readers!!..

Cewah!!..mcmlah ada org follow-mollow blog aku nie...dah agak terlalu lama aku x menulis dan meluahkan perasaan hati aku kat sini kan...husshh.....bersawang dah blog aku nie..password pun aku dh lupe, nasb baik e-mel ingat lagi, so bolehkan create password baru...gilos...

firstly, untuk sekian kali ini aku rasa ALHAMDULILAH sangat ngan hidup skrg...walaupun x senang sgt, tapi hati aku ada senang sikit ngan my lovely bf yang akhirnye dah dapat keje tetap seperti yang diimpikannye...walaupun bab gaji dia masih lagi kurg puas ati...tapi dh 3x ganda byk dri aku pun dia still x puas ati...hem...biasalah tu lelaki, dia kan bakal ada banyk komitmen lepas nie, maksud aku akan2 dtg INSYALLAH.....so, kenalah mencari lebih lagi...arapkan gaji aku seciput nie, kdg2 ikat perut jugaklah coz nk settle hutang2 yang ada...

ye aku sendiri paham, manusia nie kadang2 x pernahlah puas ngan apa yang ada kan..macam aku nie, tahun 2014 nie adalah tahun yang agak sukar pada permulaanye untuk aku...macam2 dugaan aku hadapi dari awal tahun lagi...kes duit sebenarnya...mmg buat aku stress giler2 hingga aku dapat rasakan prestasi kerja aku down 50%....kes bermula kena pindah dari shah alam ke subang kes owner jual rumah beliau, dengan deposit dapat separuh jer...cari2 bilik, dapat rumah flat dlm sewa rm450 sebulan mcm tu...kira oklah...coz aku menyewa bilik pun rm350 kot...tambah rm100 jer kot...oklah kot coz bf aku tlg byrkan half coz dia ckp bkn senang nk cri rumah ngan sewa mcm tu...so, buat as salah satu persediaanlah untuk alam rumahtangga nanti...hemm, aku ikutkan ajer...cuma jauh skitlah, kena kuar seawal 7.15pagi ke opis, bln jam 8.00pagi lagi..tapi tu arr, mencari duit utk deposit rumah, sewa lori angkat brg2 aku, mmg kopak jugakk lah...x sampai sebulan aku dop umah tu, kereta plak rosak,...settlekan baiki kereta, hutang lain plak bertangguh...terpaksa tebalkan muka pinjam sana-sini kot...dan masih lagi berhutang...dan hopefully INSYALLAH end of this month, aku akan dapat settle slowly hutang2 itu memandangkan kewangan yg dibantu oleh bf aku semakin ok, belum tahap kukuh lagilah...x de lah dpt hidup senang @ bermewah, tapi bolehlah setakat mana yang ada..hutang perlu didahulukan bayar...so, listing sudah ada, hopefully akan dipermudahkan...

uiks!!..mengadunye aku...luah perasaan terpendam sekian lamalah...he..he...biasalahkan...

planning masa depan??..nikah??.INSYALLAH...tengah merancang, sapa yang x nak kan..tambah2 umur aku semakin 'muda' nie..aku n bf aku sama umur k!!..kapel pun dh masuk hampir 4 taun lebih kot..so planning INSYALLAH next year k..taun nie aku dah kehabisan cuti rehat dek kerana masalah2 yang pernah melanda aku...so, 1st step aku kena g ambik dulu kursus kahwin yek...dah de duit yang diperlukan, barulah step2 lain akan bermula one by one..aku x de lah berkira berapa hantaran dan nk wat yang grand2 bagai majlis aku...ayah dan mak aku cakap 'PERMUDAHKANLAH' semuanya k...kalau x, lama lagi nk kena tggu..bagi aku, ckup buat yang wajib jer, biar ringkas dan mudah...lantaklah saudara-mara nk cakap apa pun, diorang x de nk menolong aku, lebih pada mengata dan mengumpat jer..sudhnye, aku dan family yang akan tanggung semuanye sendiri...kehidupan selepas kahwin itu adalah lebih mencabar dan lagi banyak pakai duit...doakan aku yek semua semoga impian dan hajat aku tercapai dan dipermudahkan buat aku dan si dia..

nie gambar raya family aku taun nie...2014...abaikan aku yang chubby tu yek!!