Tuesday, 27 August 2013

Part 3 - Raya ke 3...Jalan2 ke Kuala Terengganu, Terengganu...

Part 3 dah nie...gigih aku menaipkan...

ok...story start here...bkn apa aku nk citer semua nie, manalah tahu kot2 1 day bila2 aku hilang ingatan ke, nyanyuk ke apa ke, sekurang2nye bila aku baca blog sendiri so aku tahulah apa pernah aku buat, g mana, ngan siapa semua bagaikan..hu...hu..

oklah..pagi2 lagi mak aku masak rendang ayam ngan nasi minyk bagai..he..he..bf aku plak pepagi lagi dah sampai kat umah..boleh plak bangun awl..hu..hu..aku plak bantai tido sampai jam 10 pgi almaklumlah 'cuti bulanan'..baru bgun mandi n siap2..this day pakai baju t-shirt jer..hu..hu..

mmg aku x pergi pun beraya umah sedara-mara coz i is malas...hu..hu..jahat no bunyinye..bukan apa, mls sebab mesti akan ditanya soklan 'bila nk kawen?', 'jgn tunggu lama sgt', 'jgn kapel lama sgt'..duiii...semak otak k..so, biar mak n ayah jerlah yg jln beraya kat umah diorg..org kampung korang tahu jerlah, tue semua soklan lazim kan..saper x nk kawen kan, giler atau abnormal lah tue..x pun nafsu songsang..hu..hu..aku nk kawen, cuma belm sampai waktunye...nk kawen nk kena kuarkan belanje kenduri jugak sedikit sebanyak..walaupun nk buat simple2 n x nk buat grand2 masih tetap kena kuar duit sendiri..lainlah kalu de sedara -mara aku yg sibuk sgt bertanye tue nk sponsor everthing kan...i is ok...aku rela..esok jgk kawen..hu..hu..

oklah, dh merapu skit nie..so, ambik keputusan ngan bf aku g jalan2 ke Kuala Terengganu, pegi ke Pantai Batu Buruk dan Masjid Kristal..korg nk tahu x yg walaupun aku anak kelahiran Terengganu, sekali pun x pernh lagi sampai kat Masjid Kristal nie..so, moh ler kami ke sana...ber3, aku angkut adik lelaki bongsu sekali, si Akiem...last aku ke Kuala Terengganu pada tahun 2007 x silp aku time kapel ngan ex aku, si Z..

jom, citer pakai pic plak...

nk g Kuala Terengganu jem weh...kat sejam jugak jemnye..sebab nye??..'traffic lite'...siokt jer!!..tue pic polis dok saman orang yg potong tepi..lalu laluan kecemasan...hu..hu..bf aku tensi jer muke drive..nsb baik bkn aku yg drive k...

nie time on the way nk g K.T..jem kot dri kelulut sampai ke marang...
objek sutun, udang n shell tue adalah kat marang k...


dah lepas jem, dah masuk ke Kuala Terengganu kami tuju ke Pantai Batu Buruk dulu...bf aku nk tgk sgt batu apa yg buruk 2...ngekk betul!!..mana ada dh..dulu2 zaman tok kadok adalah kot...aku pun x pernh tgk..tapi kat Batu Buruk aku x de ambik gambor pun..mls...bf aku de ambik pic, tapi kat hp dia ah..mls aku nk bluetooth...

lepas dh mkn2 n relax2 kat Pantai Batu Buruk nie, kitaorg gerak g cari Masjid Kristal plak..oh, rupenya kat Losong lah weh..dekat jer ngan Muzium Ng.Terengganu...ok..lain kali leh g muzium plak..last g muzium zaman sekolah form 2 kot..ha..ha..tgk jerlah pic kami dating kat Masjid Kristal nie...dating??..x delah sgt, ambik2 gambor kenangan jer..pas2 balik...

 gambor datinglah kononnye nie...pic kami ber2 adalah disnap oleh adik aku...

Masjid Kristal kebanggan Ng.Terengganu

adik bongsu kesayangan famili aku...Akiem...dah darjah 5 pun taun nie..tinggi dh...

oklah...petang dh balik ke Dungun tercinta..mlm jugaklah sampainye...nanti sambung part 4 untuk raya ke 4 plak...bye..

titu...tata..

Part 2 - Raya ke 2....Balik Kampung Tercinta, Dungun, Terengganu

ok...sambung plak part 2 time raya ke 2 day balik ke kampung, Dungun, Terengganu tercinta...

pagi2 mmg aku dh siap2 readyv smua dah...trus gerak g umah mak bf aku sebab dia dok situ kan...kemas baju2 bf aku sekali..mkn2 dulu..hu..hu..bf aku g basuh kereta dulu k...x bestnye gerak mmg lambt jugak, nie kes bf akulah nie..sibuk lah ngan game 'candy crash' dia tue..i is bosan menunggu..pas kenal bebel ngan mak dia barulah nk gerak..pas dh salam2 ngan ibu, dlam kul 2 lbh jugaklah gerak..ari jumaat kan...

hem...sepanjg highway balik kg tue oklah, x jem lgsg...ada diskuan kat tol lagi tue...tol LPT (Lebuhraya Pantai Timur) ler...oklah, leh lah jimat skit..nie nk tepek skit muke pemandu yg terpakse memandu that day...
pada hari kejadianlah...

ha..ha..ragam driver of the day 2 raya...nasib lah...aku lgsg mls nk drive..

pic aku??..aku lgsg x de ambik pic pada hari raya ke 2 nie..disebabkan keterujaan aku nk balik kg..giler dh lama x balik tue..rindu kat famili woo...kalu balik sorg2 drive konfem dh aku lagi bosan tahap gaban!!..

sampai kat kampung aku, Dungun, Terengganu dalm kul 7ptg lbh mcm tue...bf aku x nk tdo kat rumah famili almaklumlah disebabkan pernah terjadi kejadian mulut2 x diingini makcik2 kepoh sebelah yg aku yg perasan bagus dan baik2 semua konon..huh!! (nanti kalu ingat akan aku ceritakan storynye)...so, bf aku tido kat Hotel Sura untuk beberapa mlm...

ok...bye..nanti citer utk ari ke 3 plak...x lama pun..aku raya ke 5 dah balik shah alam pun..yooo!!..

tata...

Monday, 26 August 2013

Selamat Hari Raya...Cerita First Raya yg membosaannnnnnnnnnnnnkannnnnnnnnnn

Salam...oikkk!!..

Selamat Hari Raya...hu..hu..mcm dah basi kan pasal raya nie...padahal org lain sibuk lah dop update bagai kat blog memasing, kat fb, kat ig..hu..hu...aku nie plak dah syawal ke 20 hari baru nk update..hu..hu..i is malas melanda2...

oklah...nk update skit..pasal raya nie..actually raya pertama aku terpaksa beraya kat rumah mak bf aku kat puchong..pepagi raya aku bgun, aku tdo kat rumah sewa aku lah, kat tilam empuk aku tue, dgr takbir raya dari surau bawah rumah aku tue beb, giler syahdu...mmg menitis2 air mata k...huh!!..x leh tahan betul, buka tv lagilah, menangis syahdu aku..last2 aku buat keputusan trus mandi, siap2, makeup2 perasan seorg diri pas2 terus col mak ayah n adik2 mintak maaf di kejauhan nie..wooo....giler nangis sedu sedan, abis makeup, so touch up balik...kui2...so....marilah kita pergi beraya ke Taman Bukit Kuchai, Puchong...hu...hu..nk jaja gambar syok sendiri aku jap...he..he...



nielah gegambor raye pertama aku yg syok sendiri..abaikan muke chubby x pakai spek tue...
(gambar blkg tue cam pecah skit sebab pic jauh coz bf aku x pandai ambik pic, aku besarkan max nyer)

raya pertama duk jer kat puchong...bosan kot...ajak bf aku berjln pun x nak..mmg tension giler BAB~~~ nye.....huh!!....giler tension tensi aku...mmg tgk muke sama jerlah cam selalu...tgk ibu, abg jai, kak chut, dik wan, ijoi, adik & abg (ank kak chut), si adin (bf aku) dan diri sendiri...mmg x de lgsg org dtg beraya sepjg ari tue...nielah yg x bestnye raya kat lembah klang nie..jiran2 pun x mesra alam lgsg...x de nye lgsg budaya kunjung-mengunjung....

nie yek bukti time raya tue bf aku tido jer...nyampah kot!!..rasa mcm nk bunuh jer mamat nie....geram!!


syok sgt makhluk nie tdo...raya cam x de makne....

gambar orang lain aku x ambik pun...tipu!!..ada...pic si kitty tgh kacau adik makn rendang...ibu wat rendang ayam n ketupat palas jer that day...oklah...tapi aku still rindu nasi minyak dan rendang mak aku jugak..sedih..rindu nk salam peluk cium mintak maaf ngan mak, ayah dan adik2...nanti aku try curi skit pic dri fb adik aku...


si kitty yg sibuk dok kacau org mkn...nk mkn jugak ler tue...

oklah...akhir kata tue jerlah cerita raya aku di hari raya pertama...x best pun..nanti sambung raya ke 2 plak..raya ke 2 aku gembira senang ati coz ho...ho...ho...balik kg...DUNGUN, TERENGGANU tercinta jumpa mak, ayah dan adik2....

nk...ambik muke masam kitty x puas ati x dpt mkn rendang...hu...hu...bye...




Tuesday, 13 August 2013

Story 2 ari sebelum raya...

Salam...

Citer lama dah nie..bru ada kesempatan aku nk mengupdate blog sendiri..citer nie sebenarnya cite 2 ari sebelum raya..hu..hu..

Cam nie, lepas habis keje mlm kat farmasi on 5 Ogos ari isnin sebelm raya tue konon tggulah bf aku dtg ambik coz dia pakai kereta wat g bengkel semua tukar tayar kereta yang dh botak nk balik kg lah nie..terengganu k, jauh...kalu dekat x kisah sgt, redah jer..mlm tue boleh plak kereta tue wat hal x leh start terus depan farmasi tue..bf aku ckp alternater rosak weh..aduii..sedih aku...baru budget nk balik raya kat kg awl 2 ari..fed up betul kereta nie..x tau nk wat apa kan sebab dh tgh mlm, so aku n bf aku balik rumah naik teksi jerlah..mhal weh rm10 tue..biasa dlm rm8 jer..bf aku tggu kwn dia pick up dia kat umah..

esoknye 6 Ogos 2013, Selasa aku mmg terpakse cuti dah..tggu ler bf aku dtg ambik aku konon nk bwk g baiki kereta...tggu punye tunggu dri pagi sampai ptg kot..aku col x berjawab..sakit kot hati nie..pas2 dia sms tertido, letih sgt..letih apa pun aku x tau...mmg kaki tido kot..aduiii..ptg dkt nk berbuka puasa bru dtg..kwn dia antar..pas2 aku ngn bf aku sama2 jln kaki g KTM Batu Tiga ambik train ke Stesen Petaling yg terdekat nk g puchong..g puchong terpakse pinjam kereta honda city lama mak dia sehari sebab nk g ambik brg baiki kereta..em..time-time macam nie memang x delah kawan-kawan nak tolong..hem...

so, kereta siap baiki pun pagi raya pertama..so kisahnye mmg x best...so raya pertama aku kat umah mak bf akulah..kat puchong..x best lerrr...lgsg x de org dtg beraya ke apa..bandar lah katakan..orang bandar semua balik kampung k..hadap muke sama jer..mkn tdo jer..tapi aku mkn skit jer takut bdn naik ler..x mooo..he..he..

nanti aku citer pasal balik raya kat kg plak...pic??..nanti aku transfer masuk sini..malas ler...