Friday, 12 September 2014

Isu Semasa...Soklan UPSR Bocor!!

Salam..

Ok...hu...hu...aku nk jugak olah pasal isu nie coz adik bongsu kesayangan aku, Mohd Nasrul Hakiem ambik exam penting nie sebelum nk menjengah ke alam sekolah menengah next year...stress jugak aku dengan isu nie coz yang terkena tempias nie of coz lah budak2 darjah 6 tu coz diorg tentulah dh get ready sepenuhnya untuk exam besar bagi menguji pemahaman diorg sepanjang sekolah dari darjah 1 hingga darjah 6 nie...stress haku!!

sepatutnye isu skrg nie mmg x leh timbul tau..apa yang aku baca dari fb adalah berpunca dari kemudahan teknologi yang serba canggih dh skrg nie..pastu sushlah kalau ada sekolah menganggap exam UPSR nie macam satu pertandingan antara sekolah seluruh negara plak...cikgu2 mengejar nama bagi membuktikan merekalah guru yang terbaik, guru besar plak sama jer, mengejar nama jugak agar sekolah mereka dapat terima anugerah terbaik agaknye...tapi, yang jadi mangsa dalam isu nie adalah budak2 yang x berdosa...nie jugak maybe ada yang membayar untuk dapat soklan exam tu awal2 agar anak2 diorg leh lulus cemerlang kot!..hadui...semua tu andaian aku ajelah...tapi kekadang fikiran jahat aku pikir mcm tu tau...kesian sgt kat adik aku tu..

oklah, tapi ada jugak kebaikannye skit lah..........walaupun adik2 darjah 6 x boleh nak merdeka sangat lagi...diorg kena repeat exam paper BI dan ambik paper Science pada 30 September 2014 nie sekaligus dalam satu ari...nie dgr2 mcm semua paper plak bocor, dan budk2 nie kena repeat exam semula...arrr!!..stress aku mendengar dan membacanya..

tapi x perlah adik2 sayang, cuti sekolah nanti semggu next week boleh sambung study smart lagi..untuk adik aku jugak...x nk nangis2...think positive menda2 mcm nie...maybe ALLAH SWT nak duga diorg nie..dan semoga akan ada hikmah untuk adik2 nie...semoga semua yang menduduki exam UPSR nie akan lulus cemerlang hendaknya termasuk adik aku yang tersayang...INSYALLAH, '5A' dalam genggaman...nie bru step pertama bagi adik2 nie...keputusan upsr aku dulu2 cuba 3A 1B jer...he...he..biasa2 jer resultnye dari UPSR ke SPM...he...he...he...



adik bongsu yang dah semakin meninggi ambik UPSR tahun nie....Hakiem..

oklah semua...sajer lah tepek pic adik bongsu aku nie...ensem x?..hah3...kakak wat gelak jahat!!...kecik2 dh pandai ada awek..kakak dia time umur 12 tahun dok bergaduh lagi ngan bdk lelaki kat sekolah sambil2 baling batu..ha3!!

Wassalam....



Thursday, 11 September 2014

Semalam Yang Biasa.....

Salam..

He..he..he..tajuk tu nampak sangatlah aku x reti nk bagi takut apa2 kot...weng2 betul!

Semalam adalah normal day bagi aku...g keje, pastu temankan kawan sepejabat g cari dewan kat TTDI Jaya, Shah Alam tu....petang on 6.30pm aku g masuk kerja kat farmasi...walaupun hati dah mcm x berapa nk ada bekerja kat situ tapi aku tetap teruskan jugak...kerana2 aku nak settlekan hutang sesama manusia dulu...INSYALLAH...kalau x, mmg aku dah berenti jer...wat keje part time satu lagi ngan sepenuh hati..kerja survey2 tu...face to face..

balik kerja semalam ingt nk singgah lah kat kedai2 luar mem'tapau' makanan, tapi i is malasss plak nk tgguu..heh...heh..heh..so baliklah aku direct ke rumah ku syurga ku itu...malam tadi rasa mcm rajin skit kemas2 rumah, sapu sampah, bersihkan sawang2 kat umah tu..he..he..he..nampak no pemalasnye aku sampai bersawang...lantakk...dok sorg2 apa kisah kan...masa tgh kemas2 bilik, tukar cadar yg dh kat 2 buln x berbasuh tu, my love col kjp..hem...biasa arr, borak2 kosong..rindu aku lerr tu, dok lagi kat laut lelama sgt..ha..ha..ha..

siap2 kemas, kul 12mlm jugaklah iolss mandiss k..opss!!..mmg x elok amalkan mandi tgh2 mlm, tapi aku nie mmg feberet kot mandi tgh2 mlm mcm tu..sebab balik keje dh sampai umah dlm 10.30 mlm cam tu, pastu rehat2 skit, confirm arr tgh2 mlm aku mandi..giler x mandi, pagi jer kot aku mandi, x kan ler nk tdo ngan bau uchuk asam mcm tu..kalau de laki, confirm laki lari cari girlss lain..ha..ha..ha..penyakit tu mmglah aku x mintak dtg, dah harap2lah dijauhkan k...semlm aku tido kat kul 2pagi kot coz tgk citer super natural 8 dh kata ko!!..yang bestnya dlm kul 12lebih tu aku leh plak menggoreng nugget 6 ketul wat isi perut yg melapor niee...huh!!.diet sgt lah aku tgh2 mlm leh melantak mkn nugget plak...aduiii!!...tapi seyes ek, kat 2 mggu dh aku x sentuh nasi..hope dpt terus kan sampai ujung bulan nie..habis bulan baru timbang...i is takutttt!!

oklah...nanti arr sambung lagi story-mory....byk agi nk citer sebenrnya..tapi x per arr, tangguh dulu k...karang idea menulis dtg mencurah2 uollss plak mals nk baca..terus pangkah iollsss nyer blog yang tah pe2 nie...sentak mak nak!!..

byerr...

hayati bersama k...betul tau nie...


Tuesday, 9 September 2014

Blog Sudah Bersawang labah2!!...

Salam readers!!..

Cewah!!..mcmlah ada org follow-mollow blog aku nie...dah agak terlalu lama aku x menulis dan meluahkan perasaan hati aku kat sini kan...husshh.....bersawang dah blog aku nie..password pun aku dh lupe, nasb baik e-mel ingat lagi, so bolehkan create password baru...gilos...

firstly, untuk sekian kali ini aku rasa ALHAMDULILAH sangat ngan hidup skrg...walaupun x senang sgt, tapi hati aku ada senang sikit ngan my lovely bf yang akhirnye dah dapat keje tetap seperti yang diimpikannye...walaupun bab gaji dia masih lagi kurg puas ati...tapi dh 3x ganda byk dri aku pun dia still x puas ati...hem...biasalah tu lelaki, dia kan bakal ada banyk komitmen lepas nie, maksud aku akan2 dtg INSYALLAH.....so, kenalah mencari lebih lagi...arapkan gaji aku seciput nie, kdg2 ikat perut jugaklah coz nk settle hutang2 yang ada...

ye aku sendiri paham, manusia nie kadang2 x pernahlah puas ngan apa yang ada kan..macam aku nie, tahun 2014 nie adalah tahun yang agak sukar pada permulaanye untuk aku...macam2 dugaan aku hadapi dari awal tahun lagi...kes duit sebenarnya...mmg buat aku stress giler2 hingga aku dapat rasakan prestasi kerja aku down 50%....kes bermula kena pindah dari shah alam ke subang kes owner jual rumah beliau, dengan deposit dapat separuh jer...cari2 bilik, dapat rumah flat dlm sewa rm450 sebulan mcm tu...kira oklah...coz aku menyewa bilik pun rm350 kot...tambah rm100 jer kot...oklah kot coz bf aku tlg byrkan half coz dia ckp bkn senang nk cri rumah ngan sewa mcm tu...so, buat as salah satu persediaanlah untuk alam rumahtangga nanti...hemm, aku ikutkan ajer...cuma jauh skitlah, kena kuar seawal 7.15pagi ke opis, bln jam 8.00pagi lagi..tapi tu arr, mencari duit utk deposit rumah, sewa lori angkat brg2 aku, mmg kopak jugakk lah...x sampai sebulan aku dop umah tu, kereta plak rosak,...settlekan baiki kereta, hutang lain plak bertangguh...terpaksa tebalkan muka pinjam sana-sini kot...dan masih lagi berhutang...dan hopefully INSYALLAH end of this month, aku akan dapat settle slowly hutang2 itu memandangkan kewangan yg dibantu oleh bf aku semakin ok, belum tahap kukuh lagilah...x de lah dpt hidup senang @ bermewah, tapi bolehlah setakat mana yang ada..hutang perlu didahulukan bayar...so, listing sudah ada, hopefully akan dipermudahkan...

uiks!!..mengadunye aku...luah perasaan terpendam sekian lamalah...he..he...biasalahkan...

planning masa depan??..nikah??.INSYALLAH...tengah merancang, sapa yang x nak kan..tambah2 umur aku semakin 'muda' nie..aku n bf aku sama umur k!!..kapel pun dh masuk hampir 4 taun lebih kot..so planning INSYALLAH next year k..taun nie aku dah kehabisan cuti rehat dek kerana masalah2 yang pernah melanda aku...so, 1st step aku kena g ambik dulu kursus kahwin yek...dah de duit yang diperlukan, barulah step2 lain akan bermula one by one..aku x de lah berkira berapa hantaran dan nk wat yang grand2 bagai majlis aku...ayah dan mak aku cakap 'PERMUDAHKANLAH' semuanya k...kalau x, lama lagi nk kena tggu..bagi aku, ckup buat yang wajib jer, biar ringkas dan mudah...lantaklah saudara-mara nk cakap apa pun, diorang x de nk menolong aku, lebih pada mengata dan mengumpat jer..sudhnye, aku dan family yang akan tanggung semuanye sendiri...kehidupan selepas kahwin itu adalah lebih mencabar dan lagi banyak pakai duit...doakan aku yek semua semoga impian dan hajat aku tercapai dan dipermudahkan buat aku dan si dia..

nie gambar raya family aku taun nie...2014...abaikan aku yang chubby tu yek!!