Wednesday, 31 July 2013

Lama punyer cerita...31/7/2013..

ha..ha...

nie rasanye entry yg ke-3 kot ari nie...hui..hui...lunch hour kat ofis jap ari nie aku kuar g Plaza Alam Sentral, Shah Alam cari dan belikan hadiah untuk one of my officemate yg akan bersara hari nie 31/7/2013, Kak Masamah binti Ahmad Talahah...hadiah mahal ke?...x de lah mahal sgt...aku pakat ngan kawan ofis jugak..beli hadiah yg bila dia pakai, dia nampak kenangan tue dari sapa...he..he..kad buat sendiri..

ok...pagi tadi skit frust lah jugak check2 akaun CIMB aku tgk2 duit bantuan khas kewangan untuk raya nie x masuk lagi...dlm ati aku, dapat ke x SKM nie duit nie..pas2 buka fb, tgk kat fb ada budak ofis pos dah masuk..oh, adalah rupernye..ingt x de..cuma akaun CIMB lambat skit..tghari skit baru masuk...so, ok, leh senyum skit walaupun dalam ati nie fikir mcm2 hutang nk kena bayar..

masa kuar g belikan hadiah k.mas ngan mama puziah aku tue, aku sempatlah jugak byr trus duit kereta..huh!!, settle 1 hal..satu jerlah...byk lagi menanti nie..adoii...biasalah idup berhutang,..x berhutang x de harta kan...tapi aku sempat jugak tue sambar 2 sling beg polo kat the store tadi weh..mula2 fikir x nk beli, aku angkat letak byk kali, tapi akhirnye tertewas jugak...belil jugak..less 70% kot!..ha..ha..x kuasa aku nk beli kat sogo yg aku rasa mcm byk jer menipu tue...byk barang lama kot diorg jual..x ske..tpi bila fikir jenama handbag yg ada kat aku, aku rasa kebanyakkan nye semua brand polo...upsss..means mmg aku suke "polo" ek?..ha..ha..x perlah, janji boleh pakai lama..lagipun aku beli sekali jer setahun...

em...satu hal lagi tadi check minyak hitam kereta dah tahap minimum...em, kena isi tue..hui..hui...duit lagi...oiiii...duit2...mcm air jerrr dah...em..

oklah..nanti citer lagi...dh kering idea tetiba...bye...

Bila Kita Nak Cepat, Confirm Akan Jadi Lambat...arrrrggghhhh!!

hu...hu..

mcm2 kes aku nie...biasalah kan..korang pernah mengalami benda nie x?..confirm pernah kan..mcm aku nie, punyelah mengharap sesuatu tue trus dapat atau dapat cepat, tetiba plak jadi lambat...geram tau!!

ha..ha..just mcm nielah, aku sebenarnya dpt cek lah skit untuk beraya...orang yg bagi tue ckp kalau bankin kat cawangan yang sama mcm yang tertera kat cek boleh dapat terus duitnye kat akaunnye..tapi bila aku check semula dlm 2 jam pas2 non ado pun...hu..hu...sedih kot...hutang kena byr nie...betul ke apa yg org ckp nie yek??..cek akaun sama dapt terus, tapi non ado...saper ada keje bank kat sini, sila bgi penjelasan skit kat aku, boleh??

mmg aku mengharap sgt kot nk pakai duit wat settle hutang weh...bkn nk settle mende lain pun..aku nie baju raya pun x berbeli lagi..semlm jer sempat nangkap 1 sling bag tue konon nk wat beraya..nampaknye raya nie mcm kena pakai baju sedia ada jerlah..hu..hu..redha jerlah..

adoi...kdg2 rasa kepala semak sgt memikirkan mcm2 msalah melanda aku..hopefully aku akan terus tabahkan diri kot...

bye...

sajer upload pic lama...bosan....byerr

Rerajin Sangat dah hari nie rasanye...

ha..ha...

nie rasanye entry yg ke-3 kot ari nie...hui..hui...lunch hour kat ofis jap ari nie aku kuar g Plaza Alam Sentral, Shah Alam cari dan belikan hadiah untuk one of my officemate yg akan bersara hari nie 31/7/2013, Kak Masamah binti Ahmad Talahah...hadiah mahal ke?...x de lah mahal sgt...aku pakat ngan kawan ofis jugak..beli hadiah yg bila dia pakai, dia nampak kenangan tue dari sapa...he..he..kad buat sendiri..

ok...pagi tadi skit frust lah jugak check2 akaun CIMB aku tgk2 duit bantuan khas kewangan untuk raya nie x masuk lagi...dlm ati aku, dapat ke x SKM nie duit nie..pas2 buka fb, tgk kat fb ada budak ofis pos dah masuk..oh, adalah rupernye..ingt x de..cuma akaun CIMB lambat skit..tghari skit baru masuk...so, ok, leh senyum skit walaupun dalam ati nie fikir mcm2 hutang nk kena bayar..

masa kuar g belikan hadiah k.mas ngan mama puziah aku tue, aku sempatlah jugak byr trus duit kereta..huh!!, settle 1 hal..satu jerlah...byk lagi menanti nie..adoii...biasalah idup berhutang,..x berhutang x de harta kan...tapi aku sempat jugak tue sambar 2 sling beg polo kat the store tadi weh..mula2 fikir x nk beli, aku angkat letak byk kali, tapi akhirnye tertewas jugak...belil jugak..less 70% kot!..ha..ha..x kuasa aku nk beli kat sogo yg aku rasa mcm byk jer menipu tue...byk barang lama kot diorg jual..x ske..tpi bila fikir jenama handbag yg ada kat aku, aku rasa kebanyakkan nye semua brand polo...upsss..means mmg aku suke "polo" ek?..ha..ha..x perlah, janji boleh pakai lama..lagipun aku beli sekali jer setahun...

em...satu hal lagi tadi check minyak hitam kereta dah tahap minimum...em, kena isi tue..hui..hui...duit lagi...oiiii...duit2...mcm air jerrr dah...em..

oklah..nanti citer lagi...dh kering idea tetiba...bye...

Monday, 29 July 2013

Ramadhan Semakin Meninggalkan kita....emm...21st Ramadhan 1434

hem...tajuk mcm good2 jer dengar kan??..weh, aku mmg good2 yer oranglah...

alhamdulilah sepanjang 21 hari berpuasa nie aku belum lagi meninggalkan puasa..he..he...korang nk tau rahsia x mcm ne leh x tinggal2 lagi nie?..rahsia neee...aku mkn ubat tahan period ler...bukan apa, aku just mls nk berganti dah...tahun nie nekad nak full..he..he..ubat mana 'NORCOLUT (norethisterone 5mg)...biasa orang nk g umrah,haji.. g bercuti datang beli..he..he...makan ubat nie 3x sehari..aku mkn time berbuka, nk tidur dan time sahur...try leh pegi beli...aku bkn pharmacist nk nasihatkan cara makan, so, kalu korg nk beli jugak, consult to the pharmasict first yek...aku nie lain lah keje part time farmasi kan...perlu diingt uabt nie boleh mkn pling lama pun untuk 15 hari jer yek..once korg stop mkn ubat nie, maybe dlm 2-3 ari pas2 period akan dtg..tapi maybe lama skit lah...pas2 maybe dlm 2-3 bulan period akan x teratur skit..so kat sini dinasihatkan korang mkn supplement EPO (Evening Primrose Oil 1000mg)...ambik dlm 2 biji sehari yek..x nk telan 2 biji terus, budget2 lah sebiji siang, sebiji mlm..brand?..mcm2 kat farmasi jual, ikut kemampuan korg lah yek...

hem...tapi kan sepanjang 21 ari berpuasa tahun nie aku sekali pun x berpeluang balik kampung untuk merasa berbuka puasa dengan family aku kat Dungun, Terengganu...i miss all the moment with my family...yerlah, kat sini, Shah Alam nie aku biasa pergi tidur dan bermlam kat rumah mak bf aku kat puchong nun...dengan famili dia lah aku menumpang kasih di kejauhan nie...berbuka dan bersahur beramai2...seronok lah jugak...tapi still rindu famili, mak, ayah dan adik2 sendiri..mak bf aku macam mak2 orng lain jugaklah, berleteq jer siang mlm...biasalah tue..membebel mmg keje mak2 kan..dh mcm mak aku jugak suka membebel..so, x de hal lah...dh biasa kan..mak bf aku pun aku panggil 'ibu'..aku pun dh mcm ank dia jugak, ada salah, ada silap, siaplah telinga dgr 'ceramah free'...he..he...

hem...moment berpuasa nie mmg mcm2 dugaan lah...aku tiap2 ari berdoa kat Allah agar ditabahkan hati aku sepanjg bulan berkat nie agar sentiasa bersabar...yerlah, kdg2 aku pun moody jugak...rasa mcm nk marah, sakit ati, geram, nk memaki hamun org semua ada...paling best bila drive time jem...huh!! menguji kesabaran betul...mulut ngan hati rasa nk memaki je org yg ske potong line, tapi cpt2 ingt Allah...bulan puasa nie, kurg plak pahala puasa aku nanti...

21 hari puasa..means ada 8-9 hari lagi umat islam di seluruh dunia akan menyambut Aidilfitri kan?..persiapan korg mcm ne?..mesti hebat2 kan...aku belum settle down apa2 pun lagi..x de mood nk raya weh..em...apa pun x de lagi..baju raya ke, kasut raya ke, tudung raya ke...em...tapi kuih raya untuk mak aku dan ibu aku dh dapat dh...dh bayar pun...tapi tinggal kat ofis dulu...nanti wat balik rumah, aku tergoda, terus 'ngap' tanpa sedar plak nanti...he..he...

hem...tgklah dlm next week on monday cam tue aku ambik mc hahhahahah...jahat giler ambik mc terus!!...bukan apa, cuti rehat x byk dh, terpaksalah keeeennnn...nk g soppink raya skit...x byk pun...budget ciput jer...x mcm korng, baju raya hebat2, sepasng arge 2-3 ratus...aku nie nk kuar duit 2-3 ratus pun tangan gigil2 nk byr,..almaklumlah gaji nye aku nie x byk...ibarat kais pagi mkn pagi, kais ptg mkn ptg jer...

oklah...sampai kat sini dulu..free2 aku taip lagi...story byk...bye...

Friday, 19 July 2013

Jom Verangan!!...Kalau Aku Kaya....................

Bila aku kaya!!!

Giler nyer tajuk aku berangan2 nie..tapi x salah tau berangan2 nie..aku mmg berangan2 nk jdi kaya sebab aku mmg jenis miskin giler kot..x mcm korg, ambik trs bayar, x pyh tgk price tag...aku nie kalu nk beli brg, kena tgk price tag dulu, telan airliur, pas2 fikir duit ada berapa, perlu ke beli benda nie, wat kira2 lagi, pas2 bru wat keputusan...huuuu...

Bila agaknye nk jdi kaya yek?..duit berkepukk222...tapi de org ckp kalu kaya byk duit, ati pun x bhgia wat per..eh, tue korg nyer pasal lah sebab korg dh mmg kaya, lahir dari famili kaya, x pun keje gaji besor, x pun tumpang senang laki korang yg mmg dh kaya...aku nie, lahir dri famili yg sush dan besor, nk wat apa2 kena fikir kan adik2 dulu...2 masa kecik2 dululah..nk mintak duit ngan mak beli pensil kaler pun sush nk ckp..sudhnye, bila abis sekolah, g kutip pensil kaler kat tong sampah yg org dh buang atau yg jatuh2 atas lantai...hem....biarlah, aku x kisah...mmg dh letak dlm otak yg aku nie anak org sush...tapi alhamdulilah skrg adik2 aku x lah merasa mcm aku kecik2 dulu dh..ayah dh senang skit..skit jerlah...diorg nk study tinggi pun bolh...

Aku...dok diperantauan...jauh dri famili..kena kerja cari duit sendiri, mkn sendiri...byr utang sewa bilik, kereta, mcm2 loan pas2 tanggung study sendiri....hem....kadang2 mmg aku mengeluh sgt ngan semua nie...aku kena kerja dri pagi start 8.30 pagi sampailah 10mlm...penat tau, masa utk diri sendiri pun x pernh ada..keje siang ke malam pun x senang2 jugak...betul lah org ckp makan gaji nie kayakan bos kita jer...yg miskin kita..9/10 punca rezki datang dri perniagaan kan...so, kdg2 fikir apa aku nk bisnes nie?...cara mcm ne, tmbh2 x de org support aku pun..kalu korang rajin nasihatkan aku tlglah bgitau ek..modal mmg aku x de lgsg...help me plzz...email me  annie25_19@yahoo.com

Em...nk sgt jadi kaya...nk settle semua hutang yg ada....nk beli rumah, nk bantu mak dan ayah...kalu boleh nk antar mak dan ayah g mekah wat umrah @ haji...insyallah...nk tanggung study adik2 aku...nk tlg org2 sush...nie bila tgk org sush, aku nk hulur rm1 pun sush sebab kdg2 dlm wallet ada rm1 jer utk wat mkn beli roti..mintak tlg bf?..emmm...diri sendiri dia pun kdg2 aku yg tlg...so, jgn tanye...nk cri bf kaya raya @ wat laki yg kaya raya mmg terlintas dlm kepala nie..tapi mcm ne nk cari??..bkn ada yg duk bersidai tepi jaln pun lelaki cam tue...dan bkn ada yg pasang tag line kat badan pun ‘aku kaya, sila mengorat aku’...hu...hu..kalu ada cam tue mmg aku nk..ha..ha..tapi mmg x de lah kan..tambh2 umur mcm aku nie, mesti org x nk dh...muke pun x lawa mana...ha..ha...aku sedar diri nie...tapi kalau korg ada org kaya nk kenen2 kan kat aku ok gak...bgtau je ah...ha..ha..(gatal jer!!)

Hem...bestnye verangan2 nie...nk jdi kaya...duit berlambok...sekrg nie segala-galanye adalah duit @ orang cakap duit adalah segala-galanye...gerk sekaki pun pakai duit...even masuk toilet pun kena bayar..nk berak kencing jer kot...x de benda free skrg nie...he..he...bye...


Bila nie nk kayaaaaaa nieeee..............

gembira kan kalu dapat duit banyak cam nie...emmm...verangan jerlah....

Wednesday, 17 July 2013

Borak Pagi....Aiskrim Goreng....

Salam Ramadhan hari ke 9

Dah dekat nak raya nie lah maknenye kan...hem...aku apa pun x de budget lagi...kalu post mcm nie kat fb konfem kena kondem ngan kekwn semua...mula lah ckp org time nie lah nk buat amal ibadat lebih, sayang ramadhan nk abis...ye..aku tahu..aku pun mcm tue..kalau boleh nk puasa je sepanjg taun x nk raya2 nie..hu..hu...baju raya??..ada sehelai jer  setkt nie lah...tue pun kain nye yg mak bf aku yg bagi...apa??..tunjuk sini?..x bolehlah mcm tue kawan, nanti basi walaupun x cantik mana pun baju aku tue..baju kurung jer pun...upah org jahit baru rm30 jer pun...means jahit pun biasa2...ari tue try tanye kedai cina nk antar jahit sampai nk rm100 upahnye..x perlah auntie, jahit pun sama je, x de lah istimewa mana...ha..ha..baik aku tlg org melayu kita..

apa tah aku merepek pagi2 nie...cuma rasa x tau nk ckp coz dlm otak mcm2 pikir coz perlu juga buat persiapan nk balik kg...kereta kena baiki skit, hutang ke settle dulu seblm raya...ishhh...semak kot otak aku nie..tapi x per, akan sentiasa aku berdoa pada Allah agar dibantu aku agar selesai masalah nie semua..x kan nk mintk tolong korang semua kot...ha..ha..mana ada org nk tlg orang lain kalau bab duit..adik-beradik pun berkira tau nk menolong...mak ngan ayah x nk lah campur...dh besar pjg mcm nie x kan nk mintk duit lagi kan...maluu wooo...

oklah....nk kongsi skit...semlm aku x g keje part time kat farmasi sebab malas kot...mood kelaut...x sdap ati, so aku drive balik umah jer terus pas jam 5.30 ptg...lps punch card, terus blah....balik umah, tdo, rehat jap...dekt2 nk buke puasa bangun panaskan lauk sahur aku masak 2, asam pedas ayam....he..he...pas2 terus gorg aiskrim goreng yg aku ada buat...boleh lah mkn tekak sendri...kenyglah jugak...x perlu bazirkan duit kat bazar mcm korang semua..aku bukn kaya sgt pun nk g tgk n jln2 kat bazar tue..

ha...nak kongsi skit gambor aiskrim goreng aku yg x berapa sodap 2...oklah untuk aku lantak mkan sorg2...he....he...


nak buat nie senang giler kot...korang hanye perlukan roti (aku pakai roti gardenia je), aiskrim, pas2 cawan nk tekap sampai terkeluar roti 2...dh siap buat, simpan semalaman dlm fridge pas2 kuarkan then goreng sekejap je bagi kuning2 skit...kena mkn cpt2 tau kalau x nanti aiskrim 2 cair tau...pas2 pakai lah minyk baru yek..bkn apa nanti kalu pakai minyk bekas goreng ikan @ ayam korang rasa pelik plak nanti...he...he...try lah...best...sapa yg ada anak2 kecik mesti best dpt bgi diorg makan...

sahur mlm tadi aku goreng ayam kunyit jer mkn ngan telur gorg...lauk bujang, ckup lah...oklah...nanti sambung mcm2 story lagi ek...korg dh bolh wat keje skrg...tata...jgn lupa buat aiskrim gorg tue..senang je..kalu beli kat luar mahal woo..

bye...

Kemalasan melanda & berjaya letak Nuffnang....

Salam...

x tau kenapa hari nie rasa macam malas giler kot...kat ofis nie 1 apa keje pun aku x buat...duk diam2 depan pc, wat keje bodoh...buke fb, tanye orang2 kat fb nyer page pasal course ringging n slingging yg nk bf aku ambik utk masuk keje ke oil & gas...nama pun tolong....

hari nie mood nk pergi keje kat farmasi pun mcm kelaut jerrr rasanye...rasa mcm mls jer...mmg mls giler kot...series!!..x de mood sgt...tambh2 tgh 'kepet' - x de duit nie...sakai giler rasanye...sushnye idup aku nie...aduii...nk merasa g bazar ramadhan beli ayam golek bila tah...gaji mggu depan kot..kena bertahan nie..aduii...masak...malas...mcm2 dlm otak nie..Allah jer yang tahu...

pas2 nk g keje kat farmasi pun mcm mls sebab ari nie yg keje miss celeste kot jaga...aku rasa mcm lama2 naik menyampah kot ngan dia..mmg lah aku nie x perfect, kadang2 si tipah ngan k.sal biar jer aku buat keje sorg2 layan customer ke apa bagai, sdgkan diorg boleh duk borak2 bagi..gelak2...sakit ati x kau kalau kena mcm tue?..menyampah tau...ikut ati nk berenti jer part time farmasi nie cari part time lain, tapi bila fikirkan g keje mana2 pun akan ada manusia yg menyampah mcm tue...aduii....

ok...bye...just nk luahkan rasa malas sgt nie..pastu hepi skit sebab dh berjaya letak nuffnang ads...dh register nuffnang lps my bff yg suruh....sush jugakk...tq my bff, love u...

Tuesday, 16 July 2013

1st tryed masak Asam Pedas Ayam...he..he...

salam....

hari ke-8 berpuasa hari nie...gigih nie aku puasa x tinggal lagi setakat nie..alhamdulilah...nanti kalu dah 'nampak bulan' abis ler....ingt nk ambik ubat x pyh dtanag period bulan nie, tapi bila fikir nanti dh stop mkn ubat tue sebab nk srh dtg akan jdi sgt 'heavy' x nk lah...biarkan normal jelah..

ok, back 2 the story...mlm tadi gigih aku try masak 4 the 1st time Asam Pedas Ayam...huh!!..berpeluh ketiak!!...balik keje mlm kul 10 lbh, terus masuk dapur..bersilat kat dapur...tapi mask utk kuantiti yg sikit jerlah..bf aku nk dtg mkn sahur sekali...so buatlah...resipi aku ambik kat blog akak nie Azie Kitchen...korang boleh view blog akak nie kalu nk...cuma aku x ikut lah buat sekor ayam tue...skit jer pun..buat dlm 6-8 ketul ayam jer..kalu buat sekor nanti sapa nk mkn plak, bkn nk wat kenduri pun...he..he..gambar x delah...tapi lbh kurg sama warna mcm akak tue buatlah...

tapi best bila aku msg bf:
aku:  lauk sahur pagi mcm ne rasa?..ok tak?..
bf aku : 'Not bad 4the 1st time la...tenkiu teykitek'.....

he...he...ok lah tue...cuma dia kata pedas sgt...lor...nama pun asam pedas kot...mestilah pedas..x kan nk wat manis plak...nanti jadi asam manis ayam plak...pelik plak namanye...he..he...nie de pic x seberapa nk kongsi...ok lah kot untuk yg baru belajar masak asam pedas cam aku (sedapkan ati sendiri!!)..he...he...

                                           sory, kamera hp cap murah jer...he...he...2 daun kesum yek...

oklah...esok ada 1 lagi resipi nk kongsi...aiskerim goreng...dh siap2 buat letak dalm peti..mlm nie pas balik keje farmasi aku gorg lah...he..he..mlm nie sahur ingt nk masak aym masak merah plak..bf aku request nk dtg sahur lagi...sibuk jer...tgklah jadi ke x...nanti aku ambik pic lagi yek...bye

kalu nampak x best jgn kutuk yek...lain kali nk try masak mcm2 lagi..he...he..insyallah...

bye...
  



Sunday, 14 July 2013

Ramadhan Al-Mubarak...

salam...

rasanye dh lama aku x menulis/mengukir tulisan kat blog sendiri nie...he..he..sampai ari nie dh masuk puasa hari ke 6 dh nie...mesti korg semua puasa penuh kan?..ke ada yg ponteng nie...aku alhamdulilah setakat nie masih berpuasa penuh pada hari ke-6 nie...tapi 2 lah, homesick aku ingat kan parents dan adik2 kat kg...almaklumlah aku nie adik-beradik ramai..8 org...time berbuka puasa adalah time paling kecoh...mcm2 ragam adik2 aku leh tgk...

kalau masa kecik2 adik2 aku ske gaduh tempat duduk...ha..ha..duk atas lantai mkn ramai2, semua nk dekat ngan makanan kot..bile dh besar2 semua cam skrg nie,makanan penuh lantai lah..masing2 dh de duit kan, so mcm2 boleh dirasa bila semua makanan terhidang...giler ah terkenang kampung..paling rindu nk mkn masakan mak, bubuk lambuk!!..aku ske mkn yg air tangan mak aku jer kalu yg nie..lain2 x sedap...

semalam, 14/7/2013 hari ke-5 berpuasa, aku bersahur dan berbuka puasa kat rumah 'ibu'...'ibu' panggilan untuk mak bf aku..hem..bf aku srh pggl mcm tue sebab lbh mesra...'ibu' pun x kisah..dh panggil mcm tue cozlah dh rasa mcm mak sendiri pun...'ibu' pun dh anggp aku mcm ank sendiri..nk nasihat ke, nk membebel ke, x de hal lah..aku terima jer..mak aku kan jauh, kt terengganu...aku pun jenis bukan selalu balik kg..4-5 bulan sekali baru balik...huh!!..mcm bunyi anak derhaka je kan x selalu balik...org lain pun tanye, x rindu  mak sendiri ke?..giler ko x rindu!!...mak, ayah dan adik2 sentiasa aku rindu tau...dh aku nie kerja bukan senang sgt nk selalu balik kampung...sesekali balik mmg aku akan ambik cuti lama....hem...bilalah aku nie nk ada kebebasan kewangan agar dpt selalu menjenguk famili kat kg yek...rindu sgt...bila dah balik kg, rasa mls nk balik keje shah alam dh...mcm nk duk sana berenti keje terus..tapi apakan daya, dh dewasa remaja mcm nie, x kan nk sushkan mak ayah lagi nk menyara diri aku nie...

he...he...melalut pjg dh nie...yg pastinye aku sgt2 rindukan saat berpuasa dulu2..time kecik2, blh kumpul duit raya semua...jln2 lepak2 ngan kawan2 baik aku...miss everything...tapi skrg nie, taun nie, bff aku semua dh kawen, dh de baby masing2...hem...ila, mariana, diyana,zura yg solo x kawen lagi cuma aku n juliana...tapi aku sgtlah rapat ngan ila...mariana...diyana sejak kawen org pahang dh senyap je x mcm dulu...juliana plak eksekutif kat petronas, of course lah x de nk pandang sgt aku nie yg keje kerani cabuk nie...hem...rasanye ada kot pic raya kami...meh nk show off skit...he..he...

Ila, Aku...Zura dan Juliana..

kawan aku yg lain mariana dan diyana x de dlm pic lama nie..raya taun bile entah nie...time nie zura x tau lagi dia preggy...skrg nie dh besar ank dia..boy, thaqif...ila plak dah ada wafa...diyana dah de aiman, mariana dah ada aqilah husna...aku jer yg belum...jelesnye!!...x taulah bile...doakan yek..teringin jugak nk timang baby sendiri mcm kawan2 baik aku semua nie...

apa2 pun, sebab aku dh mengarut...just nk ucapkan selamat berpuasa....maaf zahir dan batin...nanti kalau ada pic2 terbaru aku masukkan...almaklumlah, aku nie bkn ske ambik gambar pun..hp pun x caggh manggih cam korg semua..arapkan digital camera jer...

bye..wasalam....


Wednesday, 3 July 2013

Terbaca Mende Nie...10 Haiwan Terpandai di Dunia...em....copy jer nie...best gak baca~~

Salam...selamat pagi, petang, malam...

pernah x kita ambik tahu pasal haiwan terpandai di dunia nie??..pernah x kita terfikir pasal mende nie??..x kan...aku pun x pernh ambik tahu sebenarnya...tapi bila baca pasal semua nie mcm best jer...x taulah boleh pecaya ke tidak kan...sebagai pengetahuan jerlah kan...sesungguhnye setiap makhluk yang dijadikan oleh ALLAH itu ada kelebihan dan kekurangan masing2..namun demikian, haruslah kita ingat bahawa manusia adalah makhluk tertinggi di alam ciptaan ALLAH ini...manusia dianugerahi akal, fikiran dan nafsu untuk menjalani kehidupan dan membezakan baik dan buruk.

Tumbuhan pula diciptakan untuk memenuhi keperluan manusia serta haiwan sebagai sumber makanan dan menjadi penyeimbang di bumi untuk menyalurkan oksigen bagi dunia sejagat...Sedangkan haiwan diberi insting dan nafsu, namun ada beberapa haiwan yang mempunyai kelebihan dari cara berfikir dan bertindak..jom kita sama2 tengok...


Pertama:

PALING PANDAI KATANYE...NIE HA, CIMPANZEEE....KORANG SKE EKK...


nie lah nie haiwan tue...kawan saper nie hah???...baik korang ngaku sekarg...he...he..

Haiwan paling cerdas adalah kera besar, cimpanzee. Kemampuan intelektual hewan ini mengesankan dan telah lama manusia terpesona olehnya. Mereka dapat membuat dan menggunakan alat-alat, berburu secara kolektif, contohnya mereka membuat tombak untuk berburu kelinci, memetik buah dengan galah, memecah kacang dengan batu. Mereka hidup berkelompok, bersosialisasi bahkan berorganisasi.  Mereka dapat diajarkan menggunakan computer dalam memecahkan masalah numeric. Baru-baru ini, cimpanzee terlihat mengajar bahasa isyarat untuk bayi mereka tanpa campur tangan manusia. Mereka sering menggunakan manipulasi mental di dalam keluarga mereka. Projek Genom selesai pada tahun 2005. Hal ini menunjukkan bahwa cimpanzee saham 98% genetik DNA yang sama seperti manusia. Itulah mengapa Hollywood sangat sering menjadikannya bintang pada film-film mereka.

Kedua:

IKAN LUMBA-LUMBA....ikan nie mmg cerdik kan...byk cite pasal doplhin dlm tv kan...semua org ske...aku pun..



homeynyerrrr dia....

Kapasiti otak lumba-lumba hampir menyamai otak manusia, itulah sebabnya mengapa mereka termasuk binatang yang cerdas. Lumba-lumba adalah haiwan yang sangat sosial. Mereka sangat baik dalam meniru suara dan berkomunikasi  satu dengan yang lain dengan “bahasa” yang canggih. Lumba-lumba mengeluarkan gelombang ultrasonar yang berfrekuensi tinggi.  Itulah mengapa lumba-lumba selalu dimanfaatkan dalam bidang pengubatan karena gelombang sonar lumba-lumba bermanfaat untuk terapi anak autisme, down syndrome, gangguan konsentrasi ataupun gangguan fungsi saraf motorik pascastroke. Lumba-lumba mengeluarkan gelombang ultrasonar yang berfrekuensi tinggi. Kita dapat melihat mereka surfing, balapan, melompat, berputar, bersiul dan menikmati diri mereka sendiri. Mereka mudah dilatih kerana mereka tergolong hewan yang ramah, dan melakukan perintah manusia dengan bijak. Mereka juga adalah haiwan feberet dalam arena sirkus. Lumba-lumba menggunakan alat dalam lingkungan alam mereka sama dengan yang dilakukan orang utan, lumba-lumba di Australia menggunakan spons untuk melindungi muncung ketika mencari makan di dasar laut.

Ketiga :

ORANG UTAN...berbulu jer mata tgk dia...he..he...budget ayu!!..he..he..

nie kawan kepada cimpanzee...tapi dia no.3 ler...he..he..

Kera besar yang dianggap sebagai makhluk paling cerdas selepas manusia. Mereka sering disebut sebagai kerabat terdekat manusia.ek??...x ler...aku x ngaku sedara ngan dia pun... Mereka memiliki budaya yang kuat dan sistem komunikasi, mereka adalah haiwan yang peramah, suka berkumpul bersama-sama bahkan berbagi makanan. Mereka menggunakan tongkat untuk mengambil makanannya dan menggunakannya sebagai pelindung sinar matahari. Baru – baru ini seekor orangutan yang berusia 15 tahun yang tinggal di kebun binatang di Perth keluar dari kandangnya atau lebih tepatnya melarikan diri. Penjaga kebun binatang tersebut pernah melakukan uji kecerdasan terhadap haiwan ini dengan menggunakan layar sentuh, hasilnya mereka akan memilih pisang dan brokoli sebagai makanan feberet mereka.Pandainyeeee....

Keempat :

Cik Jah!!..Gajah....si cute...si gemuk nie cerdik jugak rupernye..

hai...nama saya cik jah...boleh pggil aje si homey...cutey pun boleh...wekk!!

Sudah tidak diragukan lagi bahawa gajah adalah haiwan yang pintar. Mereka cepat belajar, dapat mengikuti perintah manusia dgn cepat. Ukurannya yang besar seperti raksasa menjadikan mereka skit lembap dan kurang agresif, tetapi otaknya menyimpan memori dengan sangat baik. Berlawanan dengan persepsi popular, gajah lebih dari sekadar raksaksa yg lembap dengan telinga besar dan memori yang baik. Bahkan, gajah cukup elegan, berbudaya dan ingin tahu. Gajah juga sangat memberi perhatian dan bersifat simpanti terhadap kepada anggota lain dari kelompok mereka dan spesies lain, mereka akan berduka jika salah satu kawannye mati.baikknyee gajah nie kan....kalu kawan kita harem!!.. Gajah berkomunikasi melalui jarak jauh dengan memproduksi dan menerima suara frekuensi rendah (infrasonik) dan ini dapat menjelaskan bagaimana gajah dapat menemui calon pasangan jauh, dan bagaimana kelompok sosial mampu mengkoordinasikan gerakan mereka. Gajah mahir menggunakan alat hanya sekadar untuk bermain-main atau memuaskan rasa ingin tahunya, seperti melukis dengan bebas di atas kanvas...nie biasa kita tgk kdg2 dlm majalan 3 pun ada kan...

Ke-lima:

Sepandai2....TUPAI...melompat jatuh ke tanah jua...he..he...

hi...sayalah yg ske melompat2 tue...

Tupai adalah salah satu haiwan yang paling lucu yang mahu belajar dan layak untuk dilindungi dan dilepas  ke alam bebas. Mereka penyayang, lucu dan cerdas, mereka suka bersenang – lenang dan kadang menggoda binatang lain seperti anjing untuk bermain bersama mereka. Kepandaian mereka adalah melompat, tupai dapat melompat 10 kali lebih panjang dari ukuran tubuh mereka. Mereka dapat memutar pergelangan kaki mereka hingaa 180 darjah. Mereka cepat belajar hanya dengan melihat tupai yang lain. Dalam ketajaman dari sistem visual mereka, kepekaan dan ketrampilan mereka dapat memanipulasi objek, keramahan mereka dan kemampuan untuk menipu, tupai ternyata mengejutkan mirip dengan primata. Sebagai binatang pengerat seperti tikus, tupai juga menggunakan misainya sebagai sistem menavigasi dunia mereka, mata mereka juga menakjubkan, mereka dapat melihat kesisi, keatas tanpa harus menggerakkan kepala. Tupai sering terlihat mengubur biji atau makanan untuk disimpan sampai musim dingin, ini menunjukkan tupai haiwan yang cerdas dan mampu untuk menyelesaikan masalah.

Ke-enam:

Burung Gagak...nie cam x best jer..sebab gagak nie jenis pengotor..cam ne tah leh tersenarai...

si gagak hitam dua sejoli....

Gagak adalah mahluk sosial, hidup berkelompok yang membentuk satu keluarga besar. Bukan bererti perkelahian diantara mereka dapat dihindarkan, perkelahian mereka dalam sebuah keluarga biasanya tidak lama dan hanya terjadi dengan beberapa patukan saja, mereka hanya akan bertempur sampai mati dengan musuh yang membahayakan keluarga mereka. Burung ini menggunakan logika untuk memecahkan masalah dan beberapa kemampuan mereka bahkan melampaui dari kera besar, menurut penelitian dari Universiti Kanada dan Universiti Skotlandia. Dalam salah satu percubaan gagak berhasil mengambil makanan dalam tabung dengan menggunakan kawat  yang cara kerjanya seperti menggunakan kail...masyallah...Hasil percubaan menarik makanan menunjukkan bahawa gagak meggunakan logikanya untuk membimbing tindakan mereka. Bahkan dalam Al Qur’an surat Al Maidah ayat 30-31, Allah SWT memerintahkan gagak untuk menggali tanah bumi untuk memperlihatkan kepada manusia (Qabil) bagaimana cara mengubur mayat saudaranya (Habil). Kejadian ini menjadi bukti bahwa gagak adalah burung yang bersifat cerdas.

Ke-tujuh:

Anjing....walaupun haram disentuh ummat ISLAM, tapi ramai yg ske tgk keletah comeynye..mcm kucing jugak..manjeee..

si putih dan hitam dok bersantai...he..he..

Anjing adalah salah satu haiwan yang cerdas. Mereka mudah dilatih dan memahami perintah yagng senang seperti duduk, berbaring, bersalam, menangkap bola dan sebagainya. Mereka juga memahami  ekspresi dan nada suara manusia. Anjing dapat dilatih untuk tugas – tugas yang sulit, bahkan untuk pergi ke toilet anjing boleh melakukannya. Anjing sangat hebat dalam hal seks, ini disebabkan kerana anjing memiliki hampir 220 juta sel penciuman yang sensitif terhap bau. Mereka menjadi sahabat setia petani dalam menjaga tanaman dari gangguan haiwan-haiwan yang lain, mereka juga dapat dilatih untuk menggembalakan ternakan. Banyak orang yang berminat memelihara anjing kerana sifat setia kepada tuannya dan boleh diharapkan menjaga rumah dan akan mengeluarkan warning (dengan menyalak kuat) bila melihat orang yang mencurigakan, ini kerana anjing memiliki naluri untuk patuh. Rata – rata jangka hayat hidup anjing adalah sekitar 7-8 tahun bergantung pada jenis bangsanye serta ukuran tubuhnya. Anjing kampung seperti gambar dia atas mampu hidup kira – kira 10 tahun, bahkan jenis  Terrier ukuran kecil boleh bertahan jangka hidupnye sehingga 20 tahun lamanya.

Ke-lapan:

Si comel..MERPATI...

comey jerkan...manusia pun ske bela..

Merpati tak pernah mengingkar janji, itulah kalimat yang sering kita dengar. Merpati adalah burung yang cerdas, mereka dapat menemui jalan balik dan juga akan mampu mengatasi gangguan alam seperti hujan, arah angin, badai dan lain-lain. Selain cerdas merpati juga dikenal setia, seberapapun mereka terbang jauh berbatu-batu jarak yang yang ditempuh, mereka akan kembali kepasa pasangannya. Pada zaman dahulu merpati dikenal sebagai “tukang pos” kerana dapat diarahkan dalam mengirimkan surat. Awal mulanya, saat meletus perang dunia kedua, burung merpati turut mengambil bagian dalam membantu antara komunikasi di kancah peperangan tersebut. Tugasnya cukup penting, iaitu membawa dari garis belakang ke medan perang. Dari peristiwa inilah burung merpati dilatih untuk menghantar surat dan bertindak sebagai tukang pos, selanjutnya di sebut sebagai merpati pos. Populasi merpati berlimpah di kota – kota besar Amerika Utara, tetapi kebanyakan orang menganggap mereka sebagai hama belaka. Merpati telah menjadi subjek percubaan ilmiah yang tak terhitung jumlahnya, ada banyak pengetahuan tentang kemampuan intelektual mereka. Sebagai contoh, merpati dapat mengenali ratusan gambar walaupun setelah beberapa tahun telah berlalu. Mereka juga dapat mengidentifikasi diri mereka di cermin, diajarkan untuk melakukan urutan gerakan dan perbedaan halus membezakan antara dua benda – cukup mengesankan untuk hama belaka.

nota:...copy dri bahasa indon, tapi x reti sgt nk translate...

Ke-sembilan:

SOTONG KURITA..si lembik nie...

hi...saya lah dulu yg ramalkan sapa menang dlm piala dunia dulu...he..he...


Setelah beberapa kali berhasil meramal team yang akan menjadi sebagai pemenang dalam beberapa pertandingan Piala Dunia 2010 dan namanya semakin melambung, kurita dianggap menjadi salah satu mahluk laut yang cerdas dalam kelompok invertebrate. Kurita mampu menyelesaikan berbagai masalah, mereka bermain dengan tempurung kelapa dan menjadikannya sebagai rumah. Berbagai percubaan telah dilakukan oleh para ilmuwan untuk mengetahui kecerdasan kurita, diantaranya adalah sebuah penelitian telah menemukan kecerdasan kurita dalam membuka kerang, mengumpulkannya dan mengaturnya dengan rapi.  Dapat membuka tutup  toples hanya dengan belajar mengamati saja, dapat mencari jalan keluar dalam labirin, ini menunjukkan kurita mempunyai ingatan jangka panjang dan jangka pendek  yang merupakan kombinasi antara rasa sentuhan, kecepatan dan kelincahan yang luar biasa serta rasa ingin tahu. Dengan delapan tentakelnya yang kuat dengan sistem sarafnya yang masing-masing terdapat di dalamnya dan hanya sedikit yang terdapat dalam otaknya, kurita mampu mengendalikan gerakan mereka dan reaksi dalam cara yang kompleks. Kerana tubuhnya yang tidak bertulang mereka ahli dalam melarikan diri dan bersembunyi dengan cara kamuflase. Kurita dapat menatap anda dan focus dengan apa yang mereka lihat dari dalam aquariumnya kerana mereka mempunyai penglihatan yang sangat baik.

Ke-sepuluh:

cik kus....tikus....tgk je kecil, tapi gigit dia tajam!!

Tikus merupakan salah satu haiwan yang sangat cerdas, menjadi haiwan feberet ilmuwan sebagai objek penyelidikan di makmal. Mempunyai hayat hidup umur 1-3 tahun sehingga menjadikannya kaya pengalaman. Tikus dikatakan kategori haiwan yang cerdik kerana tidak akan terjebak dalam perangkap sebanyak 2 kali. Apabila ada tikus yang masuk dalam perangkap maka ia akan mencicit sebagai pertanda kepada kawan-kawannya agar jangan mendekati daerah tersebut. Mereka memiliki deria bau dan pendengaran yang luar biasa. Sehingga dapat mengenal berbagai makanan beracun, enak, pahit dll. Tikus sangat cerdas dalam menemukan jalan pintas, celah dan melarikan diri atau kejaran manusia dengan pantasnye. Mereka juga perenang yang hebat dapat bertahan di air dalam waktu yang sangat lama, bahkan sampai berhari-hari. Mereka dapat menemukan jalan keluar dalam taman labirin yang rumit dalam waktu yang cepat. Tikus juga mahluk sosial yang mempunyai  sifat ekspresif seperti tertawa atau mencicit bahkan juga boleh stress.

ok...sampai sini jer nk kongsi ari nie..saja2 jer..nanti cite pasal aku plak....

bye...terima kasih kerana sudi baca pjg2....penat kan??...meh aku belanja air kosong...


Monday, 1 July 2013

19 Jun 2013...Hepi Birthday 2 me yang ke __?...he...he...rahsiooo

Salam...

lama bebenor rasanya x menjenguk blog aku nie...bersawang dh...syuhh..syuh..pegi jauh2 wahai lelababh2...he.he...maklumlah i is bizizzzz sgt...kah..kah...sebenarnya x de tenet kat rumah, laptop pun ibu bf aku pinjam coz dia nk wat keje coz laptop dia rosak...nampak x disitu??.hah?..x fhm2 lagi korang nie ek...aku nie kan bakal calon menantu kesayangan ibu tau...hek tuih!!...x moo emo2 yek...

lain sudah tetiba citer ngan tajuk...he..he...19 Jun hari lahir aku...tapi biasalah mcm taun2 sudh, yg aku x pernah aku sambut pun...x de adiah, x de kek....mmg aku x mkn kek pun...ha...ha...mak aku pun col wish selamat ari jadi on 20 jun tue...seari selepas....oklah...sekurg2nye ingt jugak ank sulong dia nie yg amat2 degil nie...yg pernah wat mcm2 kes masa2 dulu...he..he..pengalaman mendewasa kan seseorg dan menjadikan aku lebh tabah untuk harungi idup nie..jap2 bgi tgk pic family aku jap....

nie pic satu family aku...x silap nie taun 2009 kot...nie jer pic raya paling best...

dalam umur aku yg macam nie, masih banyak mende lagi yg aku x capai dalam hidup...dan dalm 3-4 tahun nie terlalu banyak dugaan hidup yang aku tempuhi...kadang2 buat aku hampir give up ngan idup sendiri pun ada...ada bf pun bukan boleh arap sgt...kata org, kena percaya dengan diri sendiri untuk buat sesuatu bukn percaya kat orang lain..bf aku tue pun belum tentu jodoh aku...

byk lagi mende yg belum aku capai nie...so, arap2 sebelum umur target 35 tahun, aku akan pastikan bahawa  aku dh dapat byk mende yg aku nk, antaranye~~~checklist lah kononnye nie, he...he...~~~

  • mencapai kebebasan kewangan (paling penting!!) (insyallah)
  • dah berkahwin with 2 kids....(harap dpt suami yg berkerjaya lbh bgus dri aku, insyallah)
  • nk pakai kereta baru (insyallah)
  • dah capai target nk dapat gred lebh baik dlm kerja drpd skrg....(insyallah)
  • dapat tolong mak dan ayah (insyallah)
  • settlekan semua hutang ngan manusia(x nk ada hutang2)(insyallah)
  • nk beli sekurang2nya sebuah rumah walaupun rumah flat (insyallah)
  • nk hidup bahagia..happy ending....
  • berubah menjadi seorg wanita yg solehah dan lebih mentaati agama (insyallah)
tuejerlah setakat nie kot...kalu de lagi nanti aku tambh...coz aku rasa yg mcm2 aku nk dalam idup nie...insyalllah..korg2 semua yg baca blog aku nie, doakan utk aku yek...kalu x, x nk sayang dh!!..x nk update blog dh!! (budget blog ada beribu peminat!!..haktuih!!!)...

ok..bye...wasalam....