Friday, 24 July 2015

Cerita Raya itu....

salam...

he..he..he...tah apa2 lah tajuk diberi...aku kan...x de apapun sebenarnya...pgi raya aku mmg bangun tido lambat around kul 10am mcm tu..pastu terhegeh2 g mandi..actually aku time tu peyod pain so mood x elok sgt...bju raya x de sgt..so pakai jer dress warna maroon kak long tu..x de aktiviti apapun aku buat time 1st raya nie..x g beraya mana2 pun...i is malas...so mkn n tido...tpi x de arr mkn tido mkn tido...x banyk mkn pun...aku takut is gemoksss...dh ler skrg nie chubby jer...ptg tu g lah beraya jap umah makcik aku, Cik Lah...penuh ngan ank beranak jer sebelh ayah aku jer...he..he..he...nie ada gambar seketul dua..


sorry, gambar dri ig aku...x cantik sangat...

so meh la belanjer seketul dua gambar raya yang ada kat aku...tapi jap, raya ke 2 aku g beraya rumah bff aku, si Ila tu...tu pun dh magrib baru nk g umah orang..aku kan...he3..raya ke3 g arr kejap beraya umah kawan aku si mayana n pija...pastu aku balik umah coz bff aku masa form 5, Sue n family dtg singgah beraya jap kat rumah mak aku...pastu aku kemas2 jer....mlm raya ke3 aku dh naik bas kul 12mlm cam tu...selamat balik shah alam tercinta..puii!!..hati tu sedih sebenarnye tapi apa kan daya, ongkos x berapa nk cukup...

sila lah muntah yek tgk pic aku...he3..nie ptg raya pertama...

so, chowww dulu..bye3..tau2...

Thursday, 23 July 2015

Selamat Hari Raya!!...tahun 2015...

salam...

selamat hari raya semua..dh raya ke 7 bru nk ucapkan selamat..he2...orang lain dah siap2 undate review hari raya masing2...aku jer belum lagi..tapi sungguh, raya kali nie raya paling x best kot..ha..ha..ha..

maybe sebab x de pasangan cam org lain...x de anak mcm orang lain...hohohoho...sgt lerrrr..gediksss auww!!..x de arr..sebenarnye sebab x dpt nk beli baju raya idaman...ye ke??..mcm ne bju raya idaman aku?..ada ke??..x de kot...

oklah..story skit...aku dh ambik cuti raya since 14hb kot...hehehe..tapi sebenarnye kejadian 14hb tu aku ambik mc..15hb tu bru start cuti rehat..aku naik bas balik kg on 15hb mlm patutnye kul 10.30mlm kat TBS(Terminal Bas Selatan) tapi ke pantai timur arr, Dungun, Terengganu...tapii.................basnye delay kot!!..kul 1.30pagi tarikh dh berubah ke 16hb baru bas muncul..aishhhh!!..naik bas jer aku terussss letak kepala lentok...mampuss...bangun2 kul 4pagi tengok bas kat highway karak lagi...jem orrr....biasalah semua pun nk balik raya....aku tido balik ler....sedar2 kul 5 lebih mcm tu bas berenti kat rnr...sory, aku ABC(Allah Bagi Cuti) so nan ado nye aku nk turun g sabur..he..he..tdo balik ler...aku sampai kemaman idaman kul 8.30pagi...trun kat Hospital Daerah Kemaman...adik aku si Mardiah dtg ambik situ...aku trun kemaman idaman coz aku nk pakai kereta kancil dia arr konon wat balik ke Dungun nk wat beraya...he..he..kisahnye kul 12tghari bru sampai kg, Dungun, Terengganu ngan kancil tu...

ok....nanti cerita lagi..

ari nie aku beli Seqy BB Cream...kod 1 - Fair secara COD ngan Kak Ira...RM55...x sabar nk pakai esok..nanti boleh review pasal product nie plak...he..he..cerita raya nanti aku sambung...

Wednesday, 10 June 2015

Stop salahkan orang lain atas apa yg terjadi pada diri sendiri.........

Salam,

huh....panjang lebaq plak kali nie tajuk aku tu...hem...sekadar nak meluahkan jer....

yerlah, aku paling x suka orang yang jenis suka menyalahkan orang lain atas apa yang terjadi pada diri dia sendiri sedangkan apa yang terjadi kat diri dia adalh berpunca dari dia sendiri...so, pikirlh sendiri ada akal dan x bodoh kot!!..ishhh..sakitnya hati.....

entahlah, teremo plak kali nie...tapi tulah kenyataan nye pada seseorg tu...pada aku, aku jenis x de nak salahkan org lain atas apa yang terjadi pada diri aku...semua nya adalah salah aku sendiri..yap rasanya mmg beratus kali menyesal dengan segala tindakan yang telha aku buat sebelum2 nie tanpa berfikir panjang dan ego sendiri...tapi tulah, masa kan x boleh nak undur lagi..kalaulah ada 'time machine' balik ke masa lalu banyk jer aku nk ubah keputusan2 bodoh2 yang telah aku buat tu...sesungguhnya aku mmg menyesal dengan diri sendiri dengan apa yang telah terjadi...nak x nak, hidup nie tetap aku kena teruskan jugak....kena redha walaupun x redha sangat..huuuuu

pada aku, x baiklah men'sial'kan orang lain atas apa nasib buruk yang terjadi pada diri kita..check semula kat mana kelemahan, kekurangan, dan apa yang kita belum buat hingga kita terima nasib sebegitu @ sebegini skrg nie...apa yang berlaku bkn kita kena terima jeerr bulat2 mcm tu duduk melangut makan, tidur, cuba lah pikir macm mana nk ubah nasib diri supaya jadi lebih baik...cewah.....insyallah dan ini jgak adalah peringatan untuk diri aku sendiri...

jangan lupa jugak semak kekurangan diri kita di mata 'Allah swt' yang buatkan Allah x terima doa kita atau lambat makbulkan apa kita nak....cukup ke amalan kita?..solat, puasa, bersedekah, quran, bergaulan, akhlak,  dan pelbagai lagi...mcm aku pun banyak sgt lagi kekurangan diri aku kat mata Allah...aku akui itu dan aku cuba perbaiki setiap hari...x boleh terlalu mendadak kerana semuanye memerlukan keikhlasan dari hati suci kita...insyallah, doakan aku k...

semak jugak perbuatan kita dengan ibu bapa dan saudara2 kita sejauh mana hubungan kita dengan diorg..ada ke membuatkan diorg terasa hati, tersingung dengan perbuatan atau kata2...yes, aku akui satu masa dulu aku pernah lukakan hati mak ayah aku...lama x balik kg, sampailah mak bagi surat coz aku x col2 pun mak...akhirnya aku balik jugak ke kg dan mintak maaf atas perbuatan aku yg agak melampau tu...maklumlah jiwa muda..hopefully mak dan ayah dh maafkn aku atas hal bodoh dulu...dan aku sentiasa berusaha cuma gembirakan hati mereka semampu aku skrg nie walaupun x berapa mampu...

oklah...panjg giler dh aku mengomel2 nie....nanti2 sambung lagi...insyallah....

dari aku yang cuba bertabah...#budgetwanitabesi #3kerjasekalisapu #semogaakuterustabah

Tuesday, 9 June 2015

Lama dah x menulis.....hidup sangat stressss!!

Salam readerss...

ha..ha...ada ke readers nie???...perasan jer kot aku nie....yap aku akui dah lama sangat x meluahkan rasa kat sini...coz i'm really stress with my life...sushnye nk ckp...

aku nie nama jer ada 3 kerja....tapi tetap x de duit...why???..because sewa rumah mahal lps tuan rumah naikkan hampir rm200(giler mahal!!)...kereta asyik nk kena baiki...hutang sana sini...bab hutang nie aku ingt ada hutang ngan adik2 n kwn jugak...aku ingt, nk byr, tapi x mampu..ishhhh...susah aku dibuatnya...Allah je yang tahu...bf aku plak tgh x de keje...x boleh nk menolong aku lgsg....aku plak kena tolong dia...entahlah.....

alternatif aku akan buat....
sewa rumah lain insyallah ada rezki lepas raya aku nk pindah....rela x balik raya, maybe bulan puasa balik kejap jumpe family kat kampung....x per bersush skit utk pindah, pastu bulan2 aku jimat hampir rm300 mcm tu....
kereta - still kena teruskan pakai coz hutang kat bank ada lagi about rm7k...ada lagi 2 tahun kot...ishhh...nie aku x leh wat apa...nk jual nilai dh x seberapa...kn top4 plak kat bank nanti..mana mau cekau duit??...so teruskan pakai sampai mampussss jerr....tapi setakat ulang alik kerja jer.....jauh mmg x mampu...
hutang2-skrg tgh settlekan skit2...yg dekat mak bulan 10/2015 nie last bayar...kalau abis legalah skit...yg adik2 diorg ckp ada duit byrlah...alhamdulilah dpt adik2 yg memahami..nk settlekan ngan seseorg ada lgi jugak tu....ada jugak yg halalkan time aku nk byr...alhamdulilah....semoga murah rezki org tu...

ok, kata org setiap masalah ada penyelesaian...so aku cuba lah settlekan satu persatu...insyallah...doakan aku...tlg jgk kekwn wat sale skit2...ada masa aku update lagi tolong up kan sale kwn2...

tolong doakan agar aku terus tabah yek hadapi dugaan nie yek kawan2...byeee.....